Heleens boekentips: 'Die ene patiënt', 'Springvloed' en 'Lampje' | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft eens in de maand tips over een drietal boeken; een non-fictie, een fictie en een kinderboek.
Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft eens in de maand tips over een drietal boeken; een non-fictie, een fictie en een kinderboek. (Foto: )

Heleens boekentips: 'Die ene patiënt', 'Springvloed' en 'Lampje'

  •   79 keer gelezen   Actueel

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft eens in de maand tips over een drietal boeken; een non-fictie, een fictie en een kinderboek. Deze keer aandacht voor non-fictie 'Die ene patiënt' van Ellen de Visser, fictie 'Springvloed' van Cilla & Rolf Börjlind en kinderboek Lampje' van Annet Schaap.

Door Nick Ehbel

'Die ene patiënt' van Ellen de Visser
Heleen van Esbroek licht toe: "Ellen is wetenschapsjournalist bij de Volkskrant en in 2017 heeft zij in die krant een serie columns gemaakt over 'die ene patiënt'; patiënten die bij artsen komen. Bij verschillende artsen, van kinderarts tot oncoloog. Die artsen hebben één patiënt die hen hun hele carrière zijn bijgebleven en hun zicht op bepaalde behandelmethodes hebben veranderd.

Een van de eerste verhalen is over een oncoloog die Huib tegenkomt. Huib fietst heel erg graag. Huib krijgt de diagnose dat hij nog meer een jaar te leven heeft. Doordat hij zo veel fietst, leeft hij uiteindelijk nog twee jaar en komt hij heel goed zijn chemo's door. Juist door die ene patiënt heeft de oncoloog het vervolgtraject voor andere kankerpatiënten veranderd met meer bewegen. Er is een tuin midden in een medisch centrum aangelegd met geld dat Huub heeft opgehaald door middel van een fietstocht; 50.000 euro om ook mensen in die tuin de behandeling te geven.

Het zijn columns, dus twee à tweeënhalve pagina maximaal. Fantastisch! Het is een heel mooi inkijkje in de artsenwereld. Een deel van de columns heeft niet in de Volkskrant gestaan."

'Springvloed' van Cilla & Rolf Börjlind
Heleen vindt dit boek echt een aanrader als je van spanning houdt: "Ik vond het leuk om weer een serie er bij te pakken. In dit geval met 'Springvloed', deel 1 van de thrillerserie geschreven door het Zweedse schrijversduo Cilla en Rolf Börjlind. Het boek is spannend en speelt zich af in Zweden. Cilla en Rolf zijn vrouw en man, in het echte leven ook samen. Samen schrijven zij hun boeken. De serie gaat over politieagente Olivia Rönning en Tom Stilton, eerst politieman, toen zwerver en later weer terug bij de politie.
Het eerste boek gaat over een oude moordzaak die eigenlijk als 'cold case' op het bureau komt. Olivia zit nog op de politieacademie als ze deze cold case tegen komt en dit blijkt een oude zaak van haar vader te zijn.
Zij is bevriend met Mette Olsäter, de inspecteur van het korps. De vader van Olivia was vroeger ook bevriend met Mette. Olivia komt die oude zaak tegen en wil die als eindproject gaan oplossen. Het blijkt ook de laatste zaak van haar vader te zijn geweest voor hij overleed.

Vanaf bladzijde 1 is het spannend. Voor een Scandinavische thriller zit er heel veel vaart in; een echte pageturner. Dat geldt ook voor als je de serie al hebt gezien. Die serie komt trouwens ontzettend goed overeen met de boeken. Elke tv serie bestaat uit tien afleveringen van een uur. In die tien uur kunnen ze het boek goed verbeelden. Als mensen het eerste en tweede seizoen gezien hebben, kunnen ze beginnen met boek 3 'zwarte dageraad'. Het tweede boek is 'de derde stem', 'wiegelied' het vierde en 'koudvuur' het vijfde."

'Lampje' van Annet Schaap
Ook over dit boek is Heleen zeer enthousiast. Ze vertelt: "Lampje heeft afgelopen jaar terecht de Gouden Griffel gewonnen. Er staan hele mooie tekeningen in en het is mooi verteld.

Lampje is de dochter van een vuurtorenwachter. Haar moeder is helaas op jonge leeftijd overleden, toen Lampje ook nog jong was. Haar vader zit aan de alcohol en kan eigenlijk helemaal niet meer zo goed lopen. Dus Lampje moet elke dag de vuurtoren aansteken. Er komt een dag dat ze naar boven gaat en merkt ze dat de lucifers op zijn. Het stormt vreselijk! Zij moet naar het dorp om lucifers. Op de terugweg wordt ze overvallen door het water. Ze wordt in de golven geslagen en de wind speelt met haar. Ze raakt kwijt.

Lampje wordt gevonden door de politie en haar vader krijgt een boete omdat de vuurtoren niet aan was. Vader vertelt dat zijn dochter om lucifers naar het dorp moest, maar dat niet had gedaan. Dus het is Lampje haar schuld. Lampje wordt voor straf weggehaald bij haar vader en moet naar een werkhuis. In dat huis moet zij klusjes doen: stoffen, wassen, de vaat doen helpen met koken. In een van de kamers op zolder mag ze niet komen. Maar waarom dan niet? Dat kriebelt! Daar moet naar gekeken worden.

Uiteindelijk komt ze op die kamer. En wat blijkt? Daar woont een jongen. Die jongen heeft het onderlichaam van een vis en het bovenlichaam van een gewone jongen. Met hem beleeft ze allerlei fantastische avonturen. Ze wil er graag achter komen waar die jongen vandaan komt en waarom die zich zo gedraagt. Er ontstaat een hele mooie vriendschap. Dat gaat niet vanzelf.

Het is een heel mooi boek over vriendschap, over tegenslagen,. Zelf lezen vanaf een jaar of 10 en voorlezen vanaf 8. Annet Schaap tekent onder meer voor 'Superjuffie' van Janneke Schotveld.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>