Afbeelding

WO2GO presenteert 22 februari "Wie was Freddy Muller?"

Actueel 440 keer gelezen

De laatste voorstelling van het 'WO2GO filmavond-seizoen' is aanstaande en deze zal plaatsvinden op vrijdagavond 22 februari. Het belooft weer een uiterst boeiende avond te worden waarop de documentaire 'Judentransport XX' te zien is. Voordat de film aanvangt vertelt Gerrit Jan ten Voorde uit Middelharnis eerst een indrukwekkend verhaal met de titel 'Wie is Freddy Muller?'. Ruim zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft hij het antwoord gevonden op deze vraag.

'Wie was Freddy Muller?'
Tijdens de jeugd van de in Hengelo geboren en getogen Ten Voorde, werd hij reeds vroeg met veel raadsels en geheimen over de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd. Zijn ouders hadden de oorlog beiden op totaal verschillende manieren overleefd. Zijn vader was een zoon van verzetsstrijders die Joodse, maar ook andere onderduikers in huis verborgen. Dit drukte een zware stempel op zijn jeugd, zeker nadat zijn ouders uiteindelijk door verraad werden gearresteerd. Zijn vader zou hij nooit meer terugzien. Na de oorlog bleek uit onderzoek dat zijn opgepakte vader uiteindelijk begraven was in een massagraf in Bergen-Belsen… De moeder van de tegenwoordig in Middelharnis wonende Gerrit Jan was daarentegen Duits en groeide op in Nazi-Duitsland. Haar vader was soldaat en vocht maar liefst vier jaar lang in Rusland. Bombardementen en het verlies van familieleden en vriendinnen overheersten haar jeugd. Op de vlucht voor de Russen belandde zij ten slotte na de oorlog in Nederland, waar zij de vader van Gerrit Jan ontmoette. Tijdens de filmavond gaat Gerrit Jan in op een aantal vraagstukken waar hij zo lang mee heeft geworsteld. Wie waren die onderduikers die onderdak kregen bij zijn opa en oma? Wie heeft zijn grootouders verraden? Wat had zijn Duitse opa aan het oostfront meegemaakt? De bezoekers krijgen op deze avond de antwoorden. De grootouders van Ten Voorde hebben onlangs postuum een Yad Vashem-onderscheiding gekregen voor hun hulp aan Joodse onderduikers. Deze zal binnenkort worden uitgereikt op Goeree-Overflakkee.

Judentransport XX
Jodentransport XX is de historische reconstructie van een unieke heroïsche gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog: de bevrijding van honderden Joden uit een trein op weg van de Dossin-kazerne in Mechelen naar Auschwitz. Vanaf 1941 werden uit alle hoeken van Europa honderdduizenden joden in het Poolse concentratiekamp Auschwitz samengebracht. In het beste geval waren ze bestemd voor slavenarbeid. De meesten belandden echter in de gaskamers. Nooit werd er een poging ondernomen om de gedeporteerden te redden, behalve die ene keer in het Belgische Boortmeerbeek, waar drie jonge verzetsstrijders erin slaagden enkele honderden Joden uit het twintigste konvooi ("Judentransport XX") te laten ontsnappen.

Programma
19.30–20.00 uur zaal open
20.00 uur welkom door Dennis Notenboom
20.05–20.55 uur 'Wie is Freddy Muller?' door Gerrit Jan ten Voorde. Een relaas over drie oorlogskinderen, over bedrog, verraad en verzoening.
20.55–21.10 uur pauze
21.10–22.00 uur documentaire Judentransport XX
22.00–22.30 uur napraten

De filmavond vindt plaats in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641 of 0187-60 22 26.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant