Allerlei dichters bij Poëzie als Zeewind | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Publiek in het Diekhuus te Middelharnis luisterend naar mooie gedichten. (foto: Leendert Verkerke)
Publiek in het Diekhuus te Middelharnis luisterend naar mooie gedichten. (foto: Leendert Verkerke) (Foto: Leendert Verkerke)

Allerlei dichters bij Poëzie als Zeewind

  •   41 keer gelezen   Actueel

Middelharnis – In de Poëzieweek van eind januari tot en met de eerste week van februari 2019 zijn ze niet van de lucht: de vele gedichten die je op social media om de oren vliegen. De ene nog mooier dan de andere. Het lijkt wel of alle dichters uit alle hoeken van Nederland en België ontwaken uit hun winterslaap. En zo was dat eigenlijk ook bij De Reizende Dichters in de foyer van het Diekhuus op zaterdag 26 januari, de middag in de Gedichtenweek 2019 waar dichters van allerlei pluimage optraden tijdens Poëzie als Zeewind.

Door Cora de Boed

Op deze manier werden de eigen dichters van het dichterscollectief de mond gesnoerd. Zij konden slechts luisteren naar wat anderen te vertellen hadden. En dat was heel wat. Eén van de gastdichters beeldde in woorden uit hoe ze haar recente vakanties had beleefd, een ander was actrice geweest en kwam letterlijk in actie. Zij benaderde het publiek op de eerste rij tot aan hun voeten en boog zich meteen naar voren, zodat nietsvermoedende toehoorders bijna van de stoel vielen van schrik en een kreet slaakten. Weer een ander deed het rustig aan, maar bracht zijn ontsproten hersenspinsels tot grote hoogte, zo indrukwekkend. Dit alles vergezeld van muziek en zang van Renate Spierdijk, die met het openbaar vervoer reisde. Vooral was de ontroering groot in de zaal, toen Renate zong over haar moeder, die dement is. Ja, er waren tranen, maar ook werd er vaak gelachen.

Vrijheid
Niels Snoek en ondergetekende vormen samen de redactie van het Tijdschrift O-O-GO, dat elk kwartaal verschijnt. Dit keer hebben De Reizende Dichters hun bijdrage geleverd aan het thema Vrijheid en het voorwoord van mijn hand gaat daar ook over.
"Wij hebben zoveel vrijheid, in onze dienstverlening, tijdens reizen maken, in godsdienst of geloofsovertuiging, in onze keuzes in het leven, in onze arbeidskeuze, in ons geweten en in gedachten, in meningsuitingen, in nieuwsgaring, in verenigingen, in kunst. We zijn vrij om de mooiste creaties te maken."
Albert Einstein zei ooit: "Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid." En deze dan: "Vergeetachtigheid is een vorm van vrijheid." Een uitspraak van Kahlil Gibran, die zeker op steun vanuit de zaal kon rekenen. Miep Diekmann verwoordt het daarentegen zo: "Iemands vrijheid is niet groter dan zijn fantasie."

"Schrijven, schrijven, je schrijfsels honderd keer nakijken, veranderen, iedere dag opnieuw, tot het breekpunt uitdunnen, en dan polijsten en bewaren." Dat speelt in het brein van Catherine van Vliet-Saivres. "Schrijven, schrijven, woorden begrijpen en kiezen, spelen met eigen zinnen, de mist van je fantasie verkennen en laten oplossen, vorm en inhoud verversen." Het is me toch nog gelukt om een van de Reizende Dichters aan het woord te laten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>