RGO stuurt leerling en docent naar Malawi voor Edukans | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Foto: Sam Fish

RGO stuurt leerling en docent naar Malawi voor Edukans

  •   238 keer gelezen   Actueel

Op donderdag 21 februari stappen Nederlands docente Joan Melgers en leerlinge Maasje van 't Veld (14) namens de RGO in Middelharnis op het vliegtuig naar Malawi. Zij gaan zich daar een week lang inzetten voor Edukans.

Door Sam Fish

Mee op reis met Edukans kan niet zomaar. "Iedereen kreeg een mail met daarin de uitleg dat we kans maakten om mee naar Malawi te gaan met Edukans. Daarvoor moesten we solliciteren," vertelt Maasje. "Ik heb daarin verteld dat ik het erg belangrijk vind dat iedereen onderwijs kan volgen, want dat is belangrijk voor een goede toekomst." Vier leerlingen mochten uiteindelijk op gesprek komen en er werd besloten dat Maasje mee mag op reis.

"Voor de docenten ging het eigenlijk precies zo," zegt Joan Melgers. "Het was uiteindelijk een nek-aan-nekrace met nog een andere docent en toen hebben we besloten dat ik dit jaar mee ga en zij volgend jaar."

Malawi
De twee gaan van donderdag 21 tot en met zondag 3 maart naar Malawi. Maasje wordt daar gekoppeld aan een leerling van de lokale school, een buddy, en Joan loopt mee met de docenten. "We gaan met meerdere scholen tegelijk en wisselen zo onderling ervaringen en verhalen uit," laat Joan weten. "Ze geven daar soms les aan klassen van 80 tot 100 leerlingen. Ik ga daar samen met andere docenten verschillende werkvormen introduceren en uitproberen om alle kinderen beter te laten werken en leren. Wij gaan onze kennis delen. We hebben al bij collega's geoefend om feedback te geven op zo'n positief en leuk mogelijke manier."

Ook voor de leerlingen zijn er plannen gemaakt. "Het enige wat ik niet met mijn buddy doe is overnachten, verder zijn de dagen helemaal gevuld," zegt Maasje. "Ik ga mee naar school, we gaan naar de kerk, ik mag bij mijn buddy thuis kijken. We trekken echt een hele week samen op, daar kijk ik best wel naar uit."

Terug
Als de dames terugkomen van de reis is het nog niet over. "We moeten sowieso in Malawi nog presentaties geven voor wat belangrijke mensen van de overheid, maar ook als we terugkomen zijn we nog het hele schooljaar ambassadeurs van Edukans," vertelt Joan. "Dan kun je dus gevraagd worden om ergens te komen spreken over je ervaringen."

"Ook binnen de school moeten we presentaties geven," vult Maasje aan. "Die moeten ook gaan over wat we hebben gezien en gedaan. We kunnen misschien niet direct dingen veranderen, maar wel indirect. Ik verwacht wel heftige dingen te zien over hoe het daar is vergeleken met hier in Nederland. Dan ga je toch nadenken over hoe goed en makkelijk wij het hier in Nederland hebben. Dat moeten wij na afloop kunnen overdragen aan de leerlingen van de RGO."

Geld ophalen
Om mee te mogen met Edukans is het belangrijk dat de school 10.000 euro sponsorgeld binnenhaalt. "We hebben op dit moment zo'n 600 euro opgehaald via de inzamelingswebsite https://rgo-middelharnis2.inactievooredukans.nl en we hebben nog heel veel losse acties lopen," vertelt Maasje. "Er komt nog een quiznight, we chocolade aan het verkopen voor Valentijnsdag en nog veel meer. We hebben nog tot het einde van het schooljaar om het geld te verzamelen, dus we zijn nog hard aan het brainstormen over een grote klapper om het bedrag een boost te geven."

Edukans
Edukans is een organisatie die in ontwikkelingslanden werkt aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Onderwijs op veilige scholen met goede docenten en vakopleidingen met zicht op werk. Ze investeren in lerende kinderen. Eén jaar extra onderwijs levert op latere leeftijd zelfs 10 procent meer inkomen op. En dat een heel leven lang.

Daarnaast zorgt Edukans er ook voor dat meisjes meer kansen krijgen. Zo worden er fietsen voor hen geregeld zodat ze niet in het donker naar huis en school hoeven te wandelen en worden er speciale toiletten gebouwd zodat ze ook naar school kunnen als ze ongesteld zijn.

Elk jaar mogen verschillende scholen in Nederland een leerling en docent naar een school sturen die verbonden is aan Edukans om te zien hoe het onderwijs daar in zijn werk gaat en om ervaringen uit Nederland uit te wisselen met de lokale docenten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>