Afbeelding

SchuldHulpMaatje: Samen lukt 't

Actueel 279 keer gelezen

Middelharnis - Binnenkort gaat SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee van start. SchuldHulpMaatjes helpen mensen om schulden te voorkomen of om ondersteuning te bieden bij het oplossen van bestaande schulden. Op maandag 4 februari werd door de voorzitter van SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee, Jan-Kees Wielhouwer, het startdocument aangeboden aan wethouder Berend Jan Bruggeman.

Tekst en foto: Jacquelien Wielaard

De organisatie maakt deel uit van SchuldHulpMaatje Nederland, een interkerkelijke vrijwilligersorganisatie, sinds 2010 gericht op het begeleiden van mensen met (dreigende) schulden. Dat doen zij in samenwerking met professionele partners en kerken. De Maatjes helpen iedereen, ongeacht geloof, ras of levensovertuiging. De hulp die zij bieden is gratis.

Geldzorgen
Rood staan, rekeningen die zich opstapelen en bang zijn dat de wasmachine kapot gaat. Veel mensen hebben geldzorgen, zijn het overzicht kwijt en kunnen wel wat hulp gebruiken bij hun financiële beheer. SchuldHulpMaatje biedt die hulp. Een luisterend oor, hulp bij het inzichtelijk maken van de financiën en de weg wijzen naar schuldhulpverlening waar dat nodig is. Tijdig om hulp vragen is belangrijk want voorkomen is beter dan genezen, zo beaamt ook wethouder sociale zaken, Berend Jan Bruggeman. Sinds de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in 2012 is schuldhulpverlening een taak van gemeenten. De wethouder verzekert dat de samenwerking met SchuldHulpMaatje geen bestaande hulpverlening vervangt maar een welkome aanvulling is. 'Als gemeente zijn we blij met dit initiatief. We vinden dat er aan de voorkant van de gemeentelijke schuldhulpverlening meer kan gebeuren in het kader van preventie en ondersteuning.'

Maatjes gezocht
Voordat SchuldHulpMaatjes GO van start kan gaan, doet de organisatie een oproep voor vrijwilligers die als Maatje aan de slag willen. Een Maatje moet in de eerste plaats een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) kunnen tonen en moet zelf vrij zijn van verslaving –of schuldenproblematiek.
Volgens coördinator Gerben van Asperen hoeft de vrijwilliger geen financieel expert te zijn. Voordat men als maatje aan de slag kan, wordt er een driedaagse training doorlopen om de nodige kennis op te doen. Voorzitter Wielhouwer: 'Een maatje moet vooral goed kunnen luisteren en zich kunnen inleven zonder oordeel of vooroordeel.'

Aanmelden
Wie zich herkent in het profiel van een SchuldHulpMaatje kan zich aanmelden via het landelijke servicepunt: www.schuldhulpmaatje.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant