Eric Wolfert volgt het spoor van de Groningse favorieten Kiewiet en Opten.
Eric Wolfert volgt het spoor van de Groningse favorieten Kiewiet en Opten.

Eric Wolfert zegeviert in 5e Blaauwbekmarathon Winschoten

Actueel 417 keer gelezen

Middelharnis - Zaterdag 2 februari werd in Winschoten de 5e en laatste editie van de Blaauwbekmarathon 42,2km georganiseerd. Eric Wolfert was namens AV Flakkee naar het hoge noorden afgereisd om deze mooie marathon te lopen. Na een spannende strijd met de regionale toplopers wist hij de overwinning te pakken in een prachtige tijd van 2.47:29.

De omstandigheden waren gunstig, de wegen waren grotendeels vrij van sneeuw, de temperatuur lag rond het vriespunt en er stond nauwelijks wind. Aan de start stonden een aantal regionale toplopers die hun zinnen hadden gezet op deze marathon. Wolfert was de grote onbekende in hun midden. "Dat kan een voordeel zijn maar ook voor mij is het lastig in te schatten hoe goed zij zijn. Dus ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen wedstrijd te lopen, als ik net onder de 3.00u kan finishen ben ik tevreden", aldus Wolfert die om 11.00u vertrok voor de marathon. Zoals verwacht waren het de snelle Groningers Venhuizen, Opten en Kiewiet die het initiatief namen, Wolfert was iets rustiger gestart maar sloot na ruim 2km ook aan bij de kopgroep. Na 10km passeerde dit kwartet in 38.53min en niet veel later was Venhuizen de eerste afvaller. Er heerste niet echt rust in de kopgroep, met name Opten plaatste diverse malen een versnelling. Dit had tot gevolg dat Wolfert na 14km de leiders moest laten gaan. "Het ging eigenlijk al harder dan ik me voor had genomen, het was te vroeg om te forceren dus hoe lastig het ook was, ik liet ze gaan en koos voor eigen tempo". Een minuutje achter de leiders passeerde Wolfert na 1.23:20 het halve marathon punt, hij had zijn ritme weer gevonden en met deze tussentijd had hij nog alle kans op een snelle eindtijd. Op de lange, rechte, dijkjes langs het water van het Oldambtmeer zagen we de 28-jarige Sommelsdijker in een soepele tred het tempo verhogen. Het gat naar de koplopers werd langzaam kleiner en dit gaf nieuwe moed. "Ik kwam er helemaal doorheen, na een lastig half uurtje voelde het nu weer super en was ik vol vertrouwen om de slotfase in te gaan".

Na 30km gaf de klok 1.59:10 aan, een prachtige uitgangspositie om een tijd onder de 2.50u te lopen. Vooraan was Kiewiet weggelopen bij Opten, laatstgenoemde moest af en toe een stukje wandelen en leek last te hebben van kramp. Wolfert kon zo vrij gemakkelijk een plaatsje opschuiven en kreeg even later ook Kiewiet weer in het vizier. "Het besef dat ik kon strijden voor de winst gaf extra energie, dit tempo kon ik nog makkelijk een tijdje volhouden dus waarom niet?" In de kilometers die volgden werd het gat kleiner en na 36km deelde Wolfert de genadeklap uit, hij denderde over Kiewiet heen die uiteindelijk nog vier minuten zou prijsgeven. Er volgden nog een aantal lastige kilometers over onverharde paden, deze waren nog besneeuwd maar het leek Wolfert niets meer uit te maken, hij was ontketend en zette koers naar Blauwestad waar hij de finish passeerde in een geweldige tijd van 2.47:29 (15,1 km/h). "Dit had ik echt niet gedacht, maar des te mooier is het, alles klopte vandaag, ik ben het meest trots op de tijd maar de overwinning maakt het feest compleet". Een week eerder, op zaterdag 26 januari werd in Terneuzen de Scheldesportcross gehouden, de vijfde cross in de Zeeuwse Crosscompetitie. Bij de jeugd presteerde Zedie Joppe uitstekend met een derde plaats bij de D-junioren. Kort daarvoor was het Daphne Joppe die haar derde overwinning op rij binnensleepte bij de A-pupillen. Vader Bert Joppe werd keurig tiende op de korte cross. "Ik doe zelf ook graag nog een wedstrijdje mee en uiteraard is het prachtig om Daphne en Zedie zo goed zien te presteren!" Op de lange cross 10km werd Eric Wolfert knap derde, hij bleef daarmee o.a. Zeeuwse toploper Erwin Harmes voor, een voorbode op wat hem een week later zou brengen in Winschoten!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant