Twee van de zeven chakra's van Annette van Riel. (Foto: Cora de Boed)
Twee van de zeven chakra's van Annette van Riel. (Foto: Cora de Boed) Foto: Cora de Boed

'Vanuit je binnenste naar buiten'

Actueel 379 keer gelezen

Sommelsdijk - Ze gaat meteen aan het vertellen, als ze op de woensdagmorgen belangstellenden ziet binnenkomen in de Remonstrantse Kerk. Annette van Riel uit Sommelsdijk heeft daar een expositie van chakra's tot en met eind februari. En er komt nogal veel volk op af, zo interessant vertelt deze dame met haar prachtige witte haardos hierover.

Door Cora de Boed

Maar wat is een chakra eigenlijk, want dat wil iedereen toch wel weten. Annette vertelt dat er zeven chakra's zijn en dat het woord chakra in het Sanskriet 'wiel' betekent, vandaar de ronde vormen in haar grote werkstukken, die ze onder leiding van een docent in Rotterdam maakte en waar ze thuis in Delft 'verder op borduurde'. "Het zijn in feite een soort energiebronnen, die energie opnemen en energie afgeven via energiebanen die door het lichaam stromen. In Chinese en Oosterse geneeswijzen en yoga worden chakra's al eeuwenlang erkend. Maar het bestaan en de werking van chakra's op het lichaam is nooit wetenschappelijk aangetoond."

"Wie begint aan het creëren van chakra's, kan door de eigen fantasie kleuren bij elkaar kiezen, het gaat in wezen vanuit je eigen intuïtie. Eerst probeer je het midden te vinden van een vlak waarop je werkt. Voel vanuit je hart welke kant het moet opgaan. Ieder mens heeft een geestelijke bewustwording, het spirituele. Daarna ga je aan de slag."

Verbazing
Terwijl ze dit alles vertelt aan haar toehoorders, staat Annette telkens met verbazing naar haar eigen werken te kijken. "Dat ik dit zo heb kunnen creëren. Het komt vanuit je binnenste naar buiten. Ben als kind al druk geweest en dat komt ook in de werken terug. Het is een gevoel dat je overstroomt als je bezig bent met chakra's". Voordat Annette alle zeven chakra's afgerond had, was ze toch wel een jaar verder. Maar het gaf haar ook rust tijdens haar werkzame leven. "Zeker is dat ik ze met veel liefde heb gemaakt. De kleur geel zet aan tot positief denken. Maar ik heb ook geprobeerd in een chakra een verbinding te maken met het mooie leven dat ik leidde aan de ene kant en de moeilijkheden die ik had aan de andere kant, waarbij heftige emoties aan te pas kwamen. Als je bijvoorbeeld de kleur blauw toelaat, kan dat een sterke ontlading geven. Ik bedoel dat het de spanning losweekt en dat werkt bevrijdend."

Wie meer wil horen over de uitleg van de kleuren en welke belangrijke rol de chakra's spelen in het welzijn van lichaam en geest, kan bij haar terecht iedere woensdagmorgen in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Welkom van 10.00 tot 12.00 uur. Het is echt de moeite waard om rond te kijken en naar Annette's verhaal te luisteren. En de familie Schrier, die boven de kerk woont, zorgt voor heerlijke koffie met een koekje erbij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant