66 jaar Watersnoodramp herdacht op Heerendijk in Oude-Tonge | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Foto: Sam Fish

66 jaar Watersnoodramp herdacht op Heerendijk in Oude-Tonge

  •   58 keer gelezen   Actueel

Onder grote belangstelling werd vrijdagochtend 1 februari in Oude-Tonge de Watersnoodramp herdacht in een mooie dienst. Deze dag is het precies 66 jaar geleden dat onder meer op Goeree-Overflakkee de dijken doorbraken en honderden mensen verdronken.

Door Sam Fish

Fanfare Orkest Vooruit uit Oude-Tonge omlijst de herdenkingsdienst met muziek en basisschoolkinderen uit het dorp leggen witte rozen bij de namen van de slachtoffers. Witte rozen, gekozen voor hun onschuld.

Maar dit alles niet voordat er een krans is gelegd door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en een bijbehorende toespraak. "66 jaar, zo oud is het litteken van Oude-Tonge," begint de burgemeester haar speech. "Zo lang geleden alweer vond de Ramp plaats die het leven van velen voor goed veranderde. En voor velen hier aanwezig is de Ramp van 1953 toch nog zo actueel."

Met meer dan 300 slachtoffers in die helse nacht was Oude-Tonge het zwaarst getroffen gebied van heel Nederland. Op heel Goeree-Overflakkee kwamen bijna 500 mensen om het leven. Het is dus van groot belang om dit niet te vergeten en de verhalen te blijven vertellen aan de jongere generaties. Zodat zij het weer kunnen vertellen aan de volgende generatie.

"De Oostdijk en de Molendijk waren de enige plaatsen waar nog leven mogelijk was. De communicatie met de buitenwereld was afgeschermd waardoor de hulp voor Oude-Tonge pas heel laat op gang kwam," vertelt ze. "Terwijl hele families waren omgekomen werden honderden anderen geëvacueerd. En als je het niet hebt meegemaakt is het heel moeilijk voor te stellen welke beproevingen de inwoners van Oude-Tonge hebben moeten doorstaan. En ook kort na de Ramp was het blijkbaar niet te bevatten wat zich hier in het dorp heeft afgespeeld. Zelfs de mensen die ik de afgelopen jaren heb gesproken, die de Ramp zelf overleefden, kunnen maar moeilijk de machteloosheid en ontreddering onder woorden brengen die zij hebben ervaren in die februari nacht."
Herdenken
Het herdenken van de slachtoffers kan op meerdere manieren en momenten. Zo kan er op zaterdag 9 februari worden meegelopen tijdens een Watersnoodramp Herdenkingswandeling door Oude-Tonge. Deze zal begeleid worden door een Watersnoodrampambassadeur.
Deelname hieraan is volledig gratis, maar aanmelden is verplicht, dit kan bij VVV Goeree-Overflakkee. De start is bij Hotel de Lely.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>