Speciaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft onze lokale brouwerij Solaes een jubileumbier gebrouwen voor stichting WO2GO. Links Dennis Notenboom met Sinterklaas die het eerste flesje ontving.
Speciaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft onze lokale brouwerij Solaes een jubileumbier gebrouwen voor stichting WO2GO. Links Dennis Notenboom met Sinterklaas die het eerste flesje ontving. Foto: Maria Evers

WO2GO viert tienjarig bestaan - internationale waardering

Actueel 274 keer gelezen

Dirksland - "We zijn zo dankbaar voor wat Dennis en de stichting voor onze familie heeft gedaan. Het betekent heel veel voor ons." Videoboodschappen van families uit Canada, Engeland en Amerika toonden de impact van het werk van de stichting WO2GO voor de nabestaanden. Het werk van de stichting omvat heel veel, waaronder filmavonden, de bunkerroute, het ontwikkelingen van gedenkpanelen en educatiepakketten.

Tekst & foto: Maria Evers

In een volle Victoriahal werd teruggekeken en vooruitgeblikt. Donateurs, vrijwilligers en belangstellenden waren naar Dirksland gekomen voor de feestavond. Dennis Notenboom, initiatiefnemer van de stichting WO2GO, presenteerde aan de hand van een diashow en filmpjes de projecten van de afgelopen jaren. Tussen de bedrijven door traden de dames van Bubbles & Boas op in bijpassende uniformen met Wartime Tunes: liedjes van o.a. The Andrews Sisters, Vera Lynn en Doris Day.

Battle of Brothers
Dennis' interesse voor de oorlog werd gewekt toen hij op 8-jarige leeftijd met school een bezoek bracht aan het verzetsmuseum. Het zien van de serie Battle of Brothers in 2001, een wereldwijd succes, en de opkomst van het internet markeerden het begin van een periode van internationale contacten met de families van jonge vliegeniers die waren omgekomen of zoekgeraakt tijdens hun acties (missing in action) om Europa te bevrijden van de Duitse overheersing.

Op 7 juli 2008 werd de stichting WO2GO opgericht. Vol enthousiasme startte een kleine groep geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog met als doel om de geschiedenis van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog te bestuderen en levend te houden. Het veel gehoorde 'dur is nie echt veul gebeurt hiero in dun oorlog…' ging er namelijk niet in bij de jonge bestuursleden die overigens zeker niet zelf de oorlog hadden meegemaakt. Door hun persoonlijke interesse in het onderwerp waren zij zich namelijk al terdege bewust dat zich hier op het eiland heel wat heeft afgespeeld tijdens de periode '40-'45.

Donkere tijden op
Goeree-Overflakkee

Denk bijvoorbeeld aan de talrijke voorvallen gedurende de luchtoorlog boven het eiland, waarbij tientallen veelal jonge levens verloren gingen. De aanleg van de Atlantikwall op de kop van het eiland, waaraan ook eilandbewoners werden tewerkgesteld en waarvoor zelfs het complete Goedereede-Havenhoofd werd afgebroken. Ook de Joden op het eiland ontkwamen niet aan de door de nazi's bedachte 'Endlösung der Judenfrage'. Bijna de voltallige Joodse Flakkeese bevolking werd vermoord in de concentratiekampen. In 1944 moesten al de mannen tussen de 17 en 40 jaar zich melden voor de zogenaamde Arbeitseinsatz in Duitsland, waarvan meerdere mannen niet terugkeerden na de bevrijding.

Inundatie
Rampzalige gevolgen had de inundatie in februari 1944. Meer dan 12.000 ha werd onder water gezet waardoor rond de 15.000 mensen huis en haard moesten verlaten. Er is nu een prachtige animatie gemaakt, die werd getoond, met het verhaal vanuit de jongen Piet de Man gezien. Hij fietste met zijn vader, die een speciale Ausweis had, regelmatig door de ondergelopen polders. De Stichting heeft ook aan de hand van verhalen een kunstwerk van de nooddijk in Dirksland laten maken in samenwerking met kunstenaar Jaap Reedijk.

Jubileumbier
Speciaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft onze lokale brouwerij Solaes een jubileumbier gebrouwen voor stichting WO2GO. Jan Willem Kramer van Solaes vertelde hoe het bier was ontstaan. Het was Sinterklaas die met een pieterbaas onverwacht binnenviel, die de eer te beurt viel het eerste flesje jubileumbier in ontvangst te nemen. Daarna kregen alle aanwezigen een glas aangeboden. Het was ook mogelijk om deze speciale editie op fles te kopen, met of zonder bijbehorend speciaal ontworpen glas. Er werd door de aanwezigen geproost op de volgende 10 jaar, want de stichting heeft nog veel projecten op het verlanglijstje staan.

/////////////////////////////////////////

Solaes Bier proeven?
Dat kan op iedere zaterdagmiddag van 13:00 uur tot 19:00 uur aan Oostdijk 36 te Sommelsdijk. Meer informatie: brouwerijsolaes@gmail.com en facebook.com/solaesbrouwerij (aanvulling van de redactie)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant