Afbeelding

Omloop 2018: zwaar, maar weer succesvol

Actueel 244 keer gelezen

Middelharnis- Als Goeree-Overflakkee een zelfstandig land was, zou de Omloop een nationaal gebeuren zijn geweest. Overal had de driekleur gewapperd, de NOS had gezorgd voor 24 uur radio en tv en in alle steden en dorpen was er gefeest.

Door Henk Blanke

Goeree-Overflakkee is echter een eiland, maar wel een (geografisch)e eenheid. En dat werd dit jaar op 24 en 25 augustus in volle omvang bewezen. De kleine 1000 deelnemers werden door minstens evenzoveel enthousiaste toeschouwers aangemoedigd. De eilandelijke promotievlag wapperde overal. De plaatselijke omroep SLOGO was 24 uur met radio in de lucht. Rechtstreekse tv uitzendingen werden verzorgd. In de meeste dorpskernen werden activiteiten georganiseerd. De Omloop verbindt en is een nationaal gebeuren geworden voor Goeree-Overflakkee.

Goede doel
Al een aantal jaren is de kinderafdeling van het Sophia kinderziekenhuis het sponsordoel. Met het geld, door de lopers bijeengebracht, worden zaken gefinancierd die niet door de zorgverzekering worden vergoed. Dit keer stond de vroege mobiliteit centraal. Langdurig bedlegerige kinderen moeten blijven bewegen om hun spieren zo min mogelijk te laten verslappen. Daar zijn speciale hulpmiddelen voor, zoals bedfietsen en aangepaste stoelen. Deze worden nu van het geld aangeschaft.

Sponsorgelden
Op de slotavond, vorige week, werden alle deelnemers, en een aantal speciaal, in het zonnetje gezet. Jan Kranse en Leen Wielhouwer kregen een speciaal ontworpen herinneringsspeld. Zij liepen de Omloop voor de 25ste keer. Jongeren zijn de deelnemers van morgen. Daarom is de Kinderomloop over 5 en 15 kilometer heel belangrijk. De helft van de door de kinderen vergaarde sponsorgelden wordt aan de school geschonken. Noah Hokke deed dat het best. Zij sprokkelde €700 bij elkaar. De Albert Schweitzer school uit Stad had de hoogste opbrengst per leerling: €31,53. Abraham Maliepaard vergaarde, samen met zijn kleindochter, Emy van Rossum, €4700 waarvan €600 aan s.b.o. Het Kompas als dank geschonken werd. Het team Kraaijeveld bracht het respectabele bedrag van €10125 bijeen. Jacob-Jan Ederveen kon €1466 op de rekening van de Omloop laten bijschrijven. Het evenement werd dit jaar door regen en onweer geteisterd. De route over het strand werd omgelegd. Dat bracht de nodige organisatorische perikelen met zich mee. Alle inspanningen van organisatie en deelnemers zijn echter niet voor niets geweest. Aan het eind van de avond kon voorzitter Willem-Jan Kom het geweldige bedrag van €31000 overhandigen aan Madelief MacLean, de vertegenwoordigster van Sophia. En daarmee was Omloop 29 wederom een succes.

Op naar jubileumeditie 30, die op 30 en 31 augustus 2019 gelopen wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant