Afbeelding

Na 77 jaar een synagogedienst in de voormalige synagoge in Brielle

Actueel 316 keer gelezen

Brielle - Van 1871 tot 1942 was de synagoge in Brielle in gebruik bij de Joodse gemeente. De laatste jaren voor de tweede wereldoorlog was het Michel Cohen die iedere Sjabbat een synagogedienst hield. Toen hij in de herfst van 1942 werd gedeporteerd, samen met de Joodse families uit Brielle, kon hij zijn synagoge niet meer beschermen en werd het een pakhuis. Sinds 2005 is de gerestaureerde synagoge in gebruik als plaats van ontmoeting. 
Het is helaas geen synagoge meer. 

De mogelijkheid om een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima in plaatsen waar belangstelling is een Open Dienst waar iedereen welkom is. 
Als bestuur is het ons een genoegen om u uit te nodigen voor een synagogedienst op Vrijdagavond 18 januari 2019 in de Sjoel, Turfkade 16 in Brielle. 

De Open Dienst is precies hetzelfde als een vrijdagavonddienst in de synagoge: met gebeden, gezangen, derasja (preek), gebed voor de overledenen, etc. Het wordt de aanwezigen gemakkelijk gemaakt om mee te zingen. Hoewel veel van de dienst in het Hebreeuws zal zijn is kennis van het Hebreeuws niet nodig. 

Opzet van de avond
Inloop vanaf rond 19.00 uur. Er is dan koffie, thee met iets lekkers.
De dienst begint om 19.30 uur 
19.30 – 20.30 :     Kabbalat Sjabbat-dienst / vrijdagavonddienst
20.30 – 22.00:     kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood; en met lekkernijen en gezelligheid.

Heeft u belangstelling dan kunt u zich hiervoor aanmelden.
De ruimte in de Sjoel is niet onbeperkt, daarom willen we graag voor 10 januari 2019 weten wie dit wil meemaken. Opgeven bij: riet@sjoelbrielle.nl of tel. 06-43175918.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant