Dit is hoe de architect van de beroepscampus de buitenkant van het gebouw voor ogen heeft.
Dit is hoe de architect van de beroepscampus de buitenkant van het gebouw voor ogen heeft. Foto: RoosRos

Beroepscampus RGO en Prins Maurtis na 2020 echt in gebruik

Actueel 721 keer gelezen

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar het oude Boeter terrein wordt door Van Groningen Sloopwerken al stevig onder handen genomen. Het is namelijk de bedoeling dat in 2020 het eerste campusgebouw al klaar is.

Door Sam Fish

Het eerste deel van de campus dat gebouwd gaat worden op het terrein is Campus Zuid. "We hopen dat Campus Zuid klaar is in 2020," vertelt RGO-directeur Arie Cové tijdens een persbijeenkomst in het RGO Groen gebouw aan de Langeweg in Sommelsdijk. "Als dat klaar is wordt dit gebouw gesloopt en wordt hier Campus Noord gebouwd." Het gebouw aan de Schoolstraat wordt tot 2020 gebruikt en wordt daarna gesloopt. "Daar komt niets voor in de plaats. Zodra wij uit dat gebouw zijn hoort dat niet meer bij de RGO."

Veranderingen
Het hoofdgebouw van de RGO aan de Koningin Julianaweg en het gebouw van de Prins Maurits blijven ongeschonden, alleen zullen er wat lessen verplaatst worden. "Onze leerlingen gaan nu voor hun beroepsgerichte lessen nog naar de locatie van het Edudelta aan de Groene Zoom of het gebouw van de Webego op het industrieterrein, maar dat hoeft dan gelukkig niet meer. De weg naar de campus is veiliger dan de weg naar de andere twee locaties en het is ook een kortere route om af te leggen waardoor er meer tijd naar de lessen gaat," maakt Adam van Heest, directeur van de Prins Maurits, duidelijk. Het hoofdgebouw van de RGO blijft de basis voor de mavo, havo en het vwo en de beroepsgerichte afdelingen worden op de campus geplaatst. "Ook binnen de PM blijft alles zoals het is, alleen zullen bepaalde lessen op de campus gevolgd worden."

Identiteitsvrij
Om de campus beschikbaar te maken voor álle leerlingen van Goeree-Overflakkee is er gekozen om de beroepsgerichte vakken identiteitsvrij te doceren. "Er moest iets gebeuren voor het onderwijs. Het vmbo was verdeeld over de drie scholen en de school waarop je zat bepaalde je beroepskeuze," verduidelijkt Cové. "Met de komst van de campus worden de beroepslessen opengesteld voor alle scholen."

"Voorheen hadden sommige leerlingen een dilemma. Ze willen timmerman worden, maar tegelijkertijd ook les volgen op de Prins Maurtis," vertelt Van Heest. "Dat is zonde, want je wilt dat een kind zich goed voelt op een school. De komst van de campus zorgt er nu dus voor dat een leerling van de PM ook gewoon timmerman kan worden. Dat laat zien dat het belang van de leerlingen ook echt voorop staat. Het is daarnaast ook bijzonder dat we op deze manier een brug kunnen slaan naar een breder aanbod in onderwijs op Goeree-Overflakkee."

Uniek
De manier waarop het onderwijs door middel van de campus wordt samengevoegd is uniek, niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar in heel Nederland. "Als gemeente zijn we enorm trots op deze unieke manier van samenwerken," zegt wethouder Peter Feller. "De huisvesting van het gebouw aan de Schoolstraat is niet goed genoeg en het verdwijnen van het Edudelta College maakte dat we als gemeente na moesten denken over de toekomst van het vmbo-onderwijs op het eiland. Het verzorgen van goede educatie is een goede drijfveer om verder te denken dan de standaard oplossingen en samen tot een oplossing te komen. De beroepscampus is een bijzonder, maar ook spannend project. Het is het grootste project dat de gemeente de laatste jaren heeft aangepakt, maar ik heb er vertrouwen in."

Tijdens de persbijeenkomst blijkt ook hoe eensgezind de verschillende partijen zijn en dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan.

Reacties
"De afgelopen maanden heb ik veel verschillende verhalen gehoord over de komst van de beroepscampus en daarom vonden we het belangrijk om op 1 november als één team met één verhaal naar buiten te komen," zegt Van Heest. "We zijn nooit concurrenten geweest, aangezien we altijd andere opties hadden voor de leerlingen. Nu kunnen we samen een breed aanbod aanbieden en maakt het niet meer uit naar welke school je gaat. De reacties daarop zijn tot nu toe erg goed, mensen vinden het een fantastische oplossing."

Start campus
De nieuwe manier van lesgeven kan pas echt beginnen als de campus gebouwd is. "Zoals eerder gezegd hopen we in 2020 het gebouw van Campus Zuid (met o.a. de RGO afdelingen techniek en horeca, bakkerij en recreatie) te kunnen openen en meteen daarna te starten met de bouw van Campus Noord (met de afdelingen RGO groen en Prins Maurits zorg en welzijn en economie en ondernemen van beide scholen), maar je weet nooit hoe het echt loopt. We zullen het pas echt weten als we de lintjes gaan doorknippen," zegt Cové. "Tot die tijd blijft alles zoals het nu is en zal iedereen een weloverwogen beslissing moeten nemen over hun schoolkeuze."

Als de campus eenmaal geopend is zal ook het contact met lokale ondernemers versterken. "Zij zitten vlak naast de campus en sommigen komen zelfs op de campus. Denk bijvoorbeeld aan Automotions en De Staver. We gaan de komende maanden gebruiken om het contact met de bedrijven te verbeteren," aldus Cové.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant