Afbeelding

Vraag en aanbod personeel ligt ver uit elkaar in Rijnmond

Actueel 292 keer gelezen

Met de aanhoudende groei van het aantal banen in de arbeidsmarktregio Rijnmond nemen ook de personeelstekorten toe. De meeste knelpunten doen zich voor in een breed spectrum van technische, zorg & welzijn en ICT beroepen. Werkzoekenden in de regio hebben vaak een andere opleidingsachtergrond dan daar waar de tekorten zijn. Om personeelskrapte tegen te gaan is dan ook actie van zowel werkzoekenden als arbeidsmarktpartijen nodig.

Het aantal banen in Rijnmond groeit; zo zijn er in 2017 17.500 nieuwe vacatures ontstaan. Dat is 16% meer dan in 2016. De verwachting is dat er in 2018 en 2019 in totaal 24.000 banen bijkomen. Dit zou betekenen dat de arbeidsmarktregio Rijnmond eind 2019 677.000 vacatures telt. Daardoor neemt ook de personeelskrapte toe.
Bij zorg & welzijn is er vooral een tekort aan basis verpleegkundigen en verzorgenden. In de techniek gaat het om beroepen als monteurs, loodgieters en vertegenwoordigers. Op ICT-gebied staat men te springen om programmeurs en security specialisten.

Ook in de transport & logistiek sector treden steeds meer tekorten op; vooral vrachtwagenchauffeurs zijn moeilijk te vinden. De sterk groeiende bouwsector vraagt meer vakmensen, zoals timmermannen en werkvoorbereiders bouw en installatietechniek. Voor bedrijfseconomische en administratieve beroepen is vooral een tekort aan specialistische functies op hoog niveau. Ook groeit het tekort aan inklaringsagenten en expediteurs, als gevolg van de Brexit waardoor meer controle van goederen nodig is.

Waar is het aanbod?
Ondanks de gestaag dalende werkloosheid en de knelpunten rondom personeelsvoorziening, zijn er nog steeds mensen in Rijnmond die geen werk kunnen vinden. In december 2017 telde Rijnmond 17.400 WW-gerechtigden zonder dienstverband. Dit aantal lijkt voldoende om het personeelstekort op te lossen, maar is dat niet. Werkzoekenden met een opleiding in de richtingen ICT, transport & logistiek komen in Rijnmond namelijk veel minder voor, dan bijvoorbeeld werkzoekenden met een economisch-administratieve achtergrond. Ook de opleidingsachtergrond van de bijstandsgerechtigden zonder dienstverband sluit niet aan op de vraag. Veel van hen hebben tevens geen startkwalificatie.

Vraag en aanbod sluit niet op elkaar aan: actie is noodzakelijk
Een goede aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt vergt een inspanning van meerdere partijen. Werkzoekenden vergroten hun kansen door werk te zoeken in andere, kansrijke(re) beroepen, zich bij- en om te scholen en de juiste zoekkanalen te gebruiken. Het verkleinen van de mismatch vereist ook een inspanning van werkgevers. Zij kunnen bijvoorbeeld intensiever werven en de functie-eisen aanpassen.

Alternatieve mogelijkheden zijn onder te verdelen in drie categorieën: aanboren van nieuw talent, anders organiseren van werk en binden en boeien van personeel. Deze alternatieve oplossingen vergen over het algemeen wel een grotere inspanning van alle partijen. In Rijnmond zijn diverse werkgevers hier al mee aan de slag. Zo zoekt scholenkoepel BOOR zijn personeel buiten de grenzen van de regio en heeft zelfs contact gelegd met de PABO in Limburg.

Een samenwerking met UWV biedt ook goede mogelijkheden. Stedin is bijvoorbeeld de Stedin Bedrijfsschool gestart, waar mensen geschoold worden voor technische beroepen. Zij richten zich daarbij ook op zij-instromers, 55-plussers en sinds dit jaar statushouders, waarvoor Stedin samenwerkt met het WerkgeversServicepunt Rijnmond.

Regio in Beeld
Regio in Beeld is de jaarlijkse publicatie van UWV over alle arbeidsmarktregio's in Nederland. Benieuwd naar regionale cijfers over vacatures, het aanbod van werkzoekenden, moeilijk vervulbare vacatures en oplossingen voor personeelstekort? Bekijk dan de websiteRegio in Beeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant