Afbeelding

Historicus Bob Benschop neemt u mee naar 1914-1918

Actueel 232 keer gelezen

Hellevoetsluis - Historicus Bob Benschop van het Streekarchief neem u mee naar de mobilisatiejaren 1914-1918 op Voorne-Putten. 100 Jaar na de wapenstilstand die op 11 november 1918 van kracht werd, organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een lezing.

\In november 1918 kwam er met een wapenstilstand een einde aan de bloederige oorlog die miljoenen levens had gekost. Hoewel Nederland neutraal was gebleven, kreeg de bevolking te maken met toenemende schaarste aan voedsel en brandstof. Ook op Voorne-Putten vormde de periode 1914-1918 veelbewogen jaren. Er waren in en rond de vestingsteden Hellevoetsluis en Brielle duizenden militairen gelegerd, waarvoor al die tijd onderdak en voedsel nodig waren. Ze bereidden zich voor met oefeningen, bouwden barakken en brachten de Stelling van de Monden der Maas en van het Haringvliet in staat van verdediging. Toen het land echter niet in oorlog betrokken raakte, dreigden de manschappen zich te gaan vervelen, zodat ze toneel-, sport- en muziekverenigingen oprichtten. Intussen spoelden de zeemijnen aan op de stranden bij Rockanje en Oostvoorne en waren de zware bombardementen in Vlaanderen als doffe onweersklappen vanaf de Brielse Catharijnetoren te horen.
 
De lezing wordt gehouden op zondag 11 november 2018 om 11:00 uur, dus precies 100 jaar na het ingaan van de wapenstilstand. Aanmelden is mogelijk door via de site https://www.fronttaal.info/nieuws het formulier in te vullen. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Hiervoor krijgt men naast de lezing een kopje koffie of thee. Donateurs betalen de helft.
Ook is het mogelijk om telefonisch te reserveren op nummer 06 – 312 54 909.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant