Een pomp zorgt ervoor dat het water van de vijver in beweging blijft, waarin de flamingo's hun voedsel vinden zoals weekdieren en wormen. Deze weten ze door hun vorm van hun snavel te filteren uit het water.
Een pomp zorgt ervoor dat het water van de vijver in beweging blijft, waarin de flamingo's hun voedsel vinden zoals weekdieren en wormen. Deze weten ze door hun vorm van hun snavel te filteren uit het water. Foto: cora de boed

Faunapark Flakkee: Flamingo's op één poot

Actueel 588 keer gelezen

Nieuwe-Tonge - Op één poot staan ze bij elkaar in een groepje in de grote vijver van Faunapark Flakkee aan de Duivenwaardsedijk 22 te Nieuwe-Tonge, de ranke flamingo's. De lichtroze kleur van de vleugels, vermengd met grijze en witte tinten, toornen hoog boven het water uit. Een pomp zorgt ervoor dat het water van de vijver in beweging blijft, waarin de flamingo's hun voedsel vinden zoals weekdieren en wormen. Deze weekdieren weten ze door hun vorm van hun snavel te filteren uit het water. En wij mensen, staan soms versteld van hoe dieren in het Faunapark leven en voedsel tot zich nemen.

Tekst en foto: Cora de Boed

Nog maar tien jaar weten we dat de flamingo familie is van de fuut en verder weg van de duif, maar een verwantschap met de ooievaar blijkt niet uit het DNA-onderzoek van Hackett in 2008. Dat was een verrassend moment dat met behulp van DNA is onderzocht. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. De ogen zijn klein en lichtgeel van kleur, een merkwaardige combinatie met hun verenpak.

Stabiel
Een flamingo staat altijd op één poot, dit is om de temperatuur in zijn lijf op peil te houden. Als het dier op twee poten in het water zou staan, zou hij te snel afkoelen. Bovendien is het zo, dat als de flamingo in de modder wegzakt, hij zich met de andere poot op kan hijsen. Op één poot staat het dier stabiel, dat is gewoon zo. Een wetenswaardigheid die je niet ziet als je aan de vijver staat en het gedrag van de ranke vogels gadeslaat. De dierenwereld blijft ons mensen verbazen, telkens weer. Dat blijkt met deze uitleg maar weer!

In winter dicht
Nog maar enkele dagen te gaan tot 1 november, dan gaat Faunapark Flakkee dicht voor publiek in de winter die zonder twijfel komt. In deze periode wordt er verder gegaan met de aanleg van het terrein rondom het otterverblijf en het bouwen van gloednieuwe behuizingen voor nieuwe diersoorten, die dan volgend voorjaar ook te bewonderen zijn naast de vele soorten dieren die al in het park te bewonderen zijn.

Eén van de vogelsoorten is de neushoornvogel, die sinds vorige week binnen zit en voorlopig onzichtbaar is voor het publiek. Zij moeten door de soms lange reis van waar ze geboren zijn, eerst flink wennen aan hun nieuwe omgeving op Flakkee.

De vogels zitten nu in quarantaine, zoals dat zo mooi heet. Langzamerhand vinden ze hun weg in Nieuwe-Tonge en zitten dan in het voorjaar van 2019 heel geduldig op u te wachten. Eigenaar Petra Blokker heet u dan ook weer hartelijk welkom voor een nieuw seizoen in Faunapark Flakkee.
Dierentuin
Op 21 juni 2018 heeft Faunapark Flakkee haar officiële kleine dierentuinlicentie gekregen. Dat was een bijzonder moment voor Petra Blokker toen wethouder Arend-Jan van der Vlugt haar bezocht met deze blijk van waardering. Na het jarenlang strijden om de nodige vergunningen te verkrijgen en het schrijven van protocollen voor ieder dier in het park en haar voornemen om te streven naar een volwaardige dierentuin met zo'n zeventig soorten dieren, is haar droom dit jaar eindelijk uitgekomen.

Petra ziet het als een beloning op haar werk. Als er iemand houdt van dieren, is zij het wel. Zij spant de kroon waar het dierenliefde betreft. Want wie zet een fulltime baan opzij om dieren te gaan houden?

Niet dat dit vanzelf ging. Natuurlijk niet. Eerst was het aftasten, naast haar baan, of het wat zou worden. Met haar doorzettingsvermogen is het park geworden wat het nu is. Meer weten over het park? Kijk op www.faunaparkflakkee.nl

///////////////////////////////////////

Vrijwilligers
Faunapark Flakkee is op zoek naar vrijwilligers. Er zijn altijd genoeg werkzaamheden te doen in het park, zoals het maken van dieren verblijven of het onderhouden van de tuin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant