Actiegroep Fysiotherapie staat voor het toegankelijk en betaalbaar houden van fysiotherapie, alsmede voor oprechte tijd voor de patiënt.
Actiegroep Fysiotherapie staat voor het toegankelijk en betaalbaar houden van fysiotherapie, alsmede voor oprechte tijd voor de patiënt.

Stop de strop! De FYGO staat voor goede zorg

Actueel 475 keer gelezen

Op woensdag 10 oktober is er een delegatie van fysiotherapeuten van de FYGO (fysiotherapeuten Goeree-Overflakkee) bij het hoofdkantoor van VGZ in Arnhem geweest. Zij namen deel aan de protestactie "Stop de Strop!" van de Actiegroep Fysiotherapie. Deze groep staat voor het toegankelijk en betaalbaar houden van fysiotherapie, alsmede voor oprechte tijd voor de patiënt. Zij willen minder administratiedruk, geen verplichte enquêtes op kosten van de fysiotherapeut, geen behandelindex als afrekeninstrument en marktconforme tarieven. Fysiotherapeuten willen af van de huidige wurgcontracten.

De Stop de Strop actie vond nu plaats bij VGZ, maar ook andere zorgverzekeraars zoals CZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea zullen binnenkort een "Strakke Strop Award" ontvangen.

VGZ heeft de "Strakke Strop Award" als eerste ontvangen. Naast alle wurgende eisen heeft deze zorgverzekeraar namelijk een hoofdrol gespeeld in het creëren van verdeeldheid binnen de beroepsgroep fysiotherapie. Zij spraken van "gespecialiseerde fysiotherapeuten" bij lage rugklachten in reclameboodschappen en op hum website. Het ging hen echter niet om de patiënt, maar puur om bekostiging, behandelgarantie en kostenbeheersing. Bij de fysiotherapeuten op Goeree Overflakkee staat de zorg voor de patiënt wel centraal.

Fysiotherapeuten hebben last van de strenge regels die zorgverzekeraars de beroepsgroep opleggen. Zorg waar patiënten voor verzekerd zijn, mogen de fysiotherapeuten veelal niet geven. Dit komt omdat zorgverzekeraars fysiotherapeuten een behandelindex opleggen. Dit houdt in dat er niet meer behandelingen gegeven mogen worden dan het landelijk gemiddelde voor die klacht. De fysiotherapeut wordt zelfs afgerekend op deze index. Hij moet geld terugbetalen aan de zorgverzekeraar of hij krijgt het volgende jaar een lager tarief.

Daarnaast vinden fysiotherapeuten het niet terecht dat zij door de zorgverzekeraar verplicht worden tevredenheid-enquêtes uit te zetten (PREM). Niet dat zij niet willen weten of de patiënt tevreden is, maar als er niet genoeg enquêtes zijn verstuurd of ingevuld krijgt de fysiotherapeut een lager tarief. Een tarief dat overigens al 13 jaar niet is geïndexeerd of verhoogd, terwijl de kosten voor het leveren van goede zorg en een gezonde praktijkvoering wel enorm zijn gestegen. Uit onderzoek is gebleken dat het tarief inmiddels 30 procent onder de kostprijs ligt. Hierover is geen enkel gesprek met de zorgverzekeraar mogelijk.
www.fygo-go.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant