Alpaca merrie met veulen. Het jong op deze foto leeft gelukkig nog. (Foto: Cora de Boed)
Alpaca merrie met veulen. Het jong op deze foto leeft gelukkig nog. (Foto: Cora de Boed) Foto: Cora de Boed

Faunapark Flakkee: Alpaca's koddige dieren

Actueel 449 keer gelezen

Nieuwe-Tonge - Ze zijn familie van de kameelachtigen, de alpaca's die helemaal achterin Faunapark Flakkee aan de Duivenwaardsedijk 22 te Nieuwe-Tonge lopen. Statig lopen ze door hun eigen territorium, gescheiden door een hek rondom. En zo'n hek hoeft helemaal niet hoog te zijn, 1.20 meter is al voldoende.

Tekst en foto: Cora de Boed

In de zomer is hun vacht erg warm, daarom komt er jaarlijks in het park een speciale scheerder om het 'wollen pak' eraf te halen. En van die wol worden truien gemaakt voor de winterperiode door wevers en spinners, en mutsen, sjaals, wanten, haarbanden, noem maar op. De wol is zacht en van elke alpaca komt een heel pak af! Wel vier tot vijf kilo. Tijdens de scheerbeurt wordt ook ieder dier aan en inspectie onderworpen op infecties, schurft, teken en de algehele conditie. Bovendien worden hun nagels bijgeschaafd en hun hoeven aangepakt zodat ze er weer even tegen kunnen in hun eigen weide.

Veulens
Het mannetje heet een hengst en een vrouwtje een merrie, net als bij paarden. En de jongen worden ook veulens genoemd. Er zijn deze zomer jonge alpaca's geboren in Faunapark Flakkee, twee met witte en bruine kleuren en één bruin gekleurd. De laatste heeft helaas niet lang geleefd. Maar ja, dat is het leven, soms sterven dieren vlak na de geboorte of na een paar maanden en anderen blijven jaren. Alpaca's kunnen gemiddeld 25 jaar worden. De jongen lopen met hun moeder door de weide, waar ze volop gras te eten hebben, want dat is hun maaltijd, dat lusten ze graag. En natuurlijk hooi, dat is ook een lekker kostje. Hmmm!

Vertrouwen
Alpaca's kunnen aanhankelijk worden aan hun verzorgers. Door hen zijn ze best benaderbaar, want deze dieren geven zichzelf aan hen over. De verzorgers kunnen ook nog eens hun vertrouwen winnen. Ook kunnen deze dieren goed opschieten met andere dieren zoals kangoeroes (hun buren), eenden, pauwen, kippen en duiven. Deze lopen of vliegen ook in het park, dat het 'predicaat kleine dierentuin' in juni 2018 ontving. Een gegeven, waar eigenaar Petra Blokker trots op is en haar blij heeft gemaakt. Zij heet iedereen hartelijk welkom in Faunapark Flakkee, dat nog tot en met eind oktober geopend is, voordat het de deuren sluit voor de winterperiode tot en met eind maart volgend jaar. Dan staat een nieuw seizoen niets meer in de weg.

////////////////////////////////////////


Het Faunapark is tot 1 november open van woensdag t/m zondag van 10:00 tot 17.00 uur en gaat daarna weer open op zaterdag 30 maart 2019. (Bron: www.faunaparkflakkee.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant