Tips: www.alertonline.nl/tips/voor-werkgeverswww.deweekvandeveiligheid.nl/
Tips: www.alertonline.nl/tips/voor-werkgeverswww.deweekvandeveiligheid.nl/

Zuid-Hollandse bedrijven: bescherm je beter tegen internetcriminaliteit

Actueel 248 keer gelezen

Zuid-Holland - Eén op de vijf mkb'ers is al eens getroffen door internetcriminaliteit, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met MKB-Nederland. Omdat de kans toeneemt dat mkb'ers geraakt worden door internetcriminaliteit, staat tijdens de Week van de Veiligheid de bescherming tegen internetcriminaliteit centraal.

Maandag 8 oktober 2018 start de Week van de Veiligheid met als thema 'Ben jij voorbereid op criminaliteit?'. Uit onderzoek blijkt dat veel mkb'ers hun internetveiligheid niet op orde hebben. De meeste getroffen mkb'ers zijn slachtoffer van computervirussen en ransomware. "Ransomware is gijzelsoftware die computerbestanden ontoegankelijk maakt," vertelt Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Wie slachtoffer is van ransomware kan pas weer bij zijn bestanden, zoals de administratie of klantendatabase, als hij losgeld heeft betaald aan de internetcrimineel. Van den Brink: "Het dringende advies is niet te betalen. Want daarmee houd je deze vorm van criminaliteit in stand. Wie automatische back-ups maakt van zijn bedrijfsgegevens hoeft niet te onderhandelen met de internetcrimineel. Deze ondernemers hebben dankzij hun back-up al hun bedrijfsgegevens nog."

Tijdens de Week van de Veiligheid kunnen mkb'ers deelnemen aan tal van activiteiten om hun kennis en vaardigheden op het gebied van internetveiligheid te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een van de cybercrimeontbijtjes. Een overzicht van activiteiten staat opdeweekvandeveiligheid.nl.

Wie nu aan de slag wil, kan in drie minuten de tijdelijk kosteloze Cyber Risico Scanop www.veiligzakelijkinternetten.nl invullen. Binnen 24 uur weten mkb'ers hoe het met hun zakelijke online veiligheid is gesteld en wat zij kunnen doen om de zwaktes in hun systemen aan te pakken.

Met de volgende tips zetten mkb'ers en hun werknemers de eerste stappen om zich beter te beschermen tegen internetcriminelen:
1. Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. .
2. Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je werknemers voor het werk gebruiken. .
3. Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer jezelf en ook je medewerkers valse e-mails te herkennen.
4. Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Laat je werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.
5. Maak afspraken en train je medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om internetcriminaliteit te voorkomen.

Ga voor meer tips naar:
www.digitaltrustcenter.nl
www.veiligzakelijkinternetten.nl
https://www.alertonline.nl/tips/voor-werkgevers
https://www.deweekvandeveiligheid.nl/

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant