Gehaktballetjes in saus, gekruide kippenboutjes, verschillende soorten rijst, soep, allerlei sauzen en nog veel meer werden vakkundig uitgeserveerd door behulpzame vluchtelingen. (Foto: Nick Ehbel)
Gehaktballetjes in saus, gekruide kippenboutjes, verschillende soorten rijst, soep, allerlei sauzen en nog veel meer werden vakkundig uitgeserveerd door behulpzame vluchtelingen. (Foto: Nick Ehbel)

Uniek Internationaal Diner in de Victoriahal

Actueel 391 keer gelezen

Dirksland - Woensdag 12 september waren zo'n 200 personen aanwezig bij een Internationaal Diner in de Victoriahal. Veel vluchtelingen/statushouders hebben namelijk nauwelijks contact met dorpsgenoten. Het gevolg is dat zij voornamelijk thuis zitten. Om dit te doorbreken organiseerden zij samen met VluchtelingenWerk Goeree-Overflakkee, de Stichting Verenigd In Kracht en Mi Mekaore een heerlijk internationaal diner waarvoor uiteindelijk honderd Dirkslanders uitgenodigd werden.

Door Nick Ehbel

Aan het begin van de avond gaf Joop van Son, voortrekker van Mi Mekaore, een korte toelichting: 'De SVIK denkt dat integreren gewoon begint bij de contacten met je omgeving, de mensen uit je straat, in de wijk. Deze avond is een mooi begin. Eten en in gesprek gaan met iemand die je niet kent.'

Idee
Joop van Son vertelt hoe het idee van een internationaal diner is ontstaan: 'Het idee is ontstaan bij Jan Hoek die het leuk leek met vluchtelingen te eten. Ik kende een vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en heb het idee bij haar neergelegd. Zij vond het fantastisch. En toen gingen de SVIK en Vluchtelingenwerk achter het idee staan. De laatste heeft alle vluchtelingen benaderd en die reageerden heel enthousiast. Binnen de SVIK is positief gereageerd en toen hebben we zo'n duizend folders verspreid in Dirksland.'

Kok
Vluchtelingenwerk zorgde voor de kok, Husan Karkas (dezelfde kok als van de voorpagina!). De uit Syrië afkomstige Husan bereidde samen met zijn vrouw alle maaltijden. Daarvoor zijn zij twee dagen in de keuken van de Victoriahal bezig geweest. Hij kocht alles voor kostprijs en deed zijn werk gratis.

Taalles
Marian Leijdsman was een van de Dirkslanders die aanwezig was bij het diner. Als vrijwilliger geeft zij in de bibliotheek in Middelharnis taalles aan de vluchtelingen. De gemeente heeft dit georganiseerd voor mensen die wel ingeburgerd zijn, maar nog geen Nederlands spreken. Tijdens het internationale diner kwam zij verschillende oud-cursisten tegen.
Over de taallessen vertelt zij: 'De groep bestaat uit ongeveer twaalf personen waarvan het verschil heel groot is. Ik begin in een soort groepsgesprek met mezelf voor te stellen. Vervolgens vraag ik de cursisten om beurt wie zij zijn en waar ze vandaan komen. Zij moeten dan proberen dat in het Nederlands te doen. Het tweede deel van de les is een computercursus op persoonlijk niveau met daarin de onderdelen lezen, schrijven, luisteren en spreken. Contacten zijn veelal kortdurend, vandaar dat het leuk was vanavond mensen te ontmoeten die ik al jaren ken.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant