Jordy Faber en Rien Gielbert spelen een zwarte komedie over twee mannen uit totaal andere werelden. De voorstelling heeft de opbouw van een reconstructie die de mannen samen doen. (Foto: Wim van Vossen)
Jordy Faber en Rien Gielbert spelen een zwarte komedie over twee mannen uit totaal andere werelden. De voorstelling heeft de opbouw van een reconstructie die de mannen samen doen. (Foto: Wim van Vossen) Foto: Wim van Vossen

Spiegel(t)je speelt "De Hulp" in het Diekhuus op 28 en 29 september

Actueel 463 keer gelezen

Dirksland – Op vrijdag 28 en zaterdag 29 september speelt toneelvereniging Spiegel(t)je het toneelstuk De Hulp door Maria Goos. De voorstelling is op vrijdag om 20.15 uur en op zaterdag om 14.30 uur en om 20.15 uur. De regie wordt gedaan door Rien Gielbert, techniek en decor door Jos de Raaij en het licht door Bouwe Hoekman. Kaarten zijn te reserveren via www.hetdiekhuus.nl

Door Nick Ehbel

Jordy Faber en Rien Gielbert spelen een zwarte komedie over twee mannen uit totaal andere werelden. Arnoud, gespeeld door Jordy, is een jonge bankier die in één dag zijn werk verliest, door zijn vrouw verlaten wordt en ook nog eens een acute hernia krijgt. Hij heeft hulp nodig en die krijgt hij van Lucas, gespeeld door Rien.

De hele voorstelling heeft de opbouw van een reconstructie die Lucas en Arnoud samen doen. Dat betekent dat ze soms in het heden en soms in het verleden zitten. Soms praten ze zelfs tegen het publiek. Oplettendheid van het publiek is dus geboden!

Doordat hij afhankelijk is van de hulp van Lucas komt Arnoud een realiteit tegen die hem onbekend was; de realiteit van Lucas die zonder enige zekerheid leeft. Beiden zitten klem, want de een heeft zijn carrière nooit kunnen bouwen en de ander zijn carrière is door een stommiteit plotseling afgebroken.

Maria Goos (1956) is de auteur van dit stuk en is een van de belangrijkste scenarioschrijvers van Nederland. Zij heeft een zeer uitgebreid en bekroond oeuvre. Veel van haar toneelstukken zijn bewerkt voor de televisie. Haar grote doorbraak vond plaats in 1991 met haar succesvolle televisieserie Pleidooi over een advocatenkantoor. In november 2011 kwam De Hulp uit dat door haar zelf geregisseerd werd.

Rien Gielbert vertelt dat hij altijd op zoek is naar succesvolle toneelstukken uit het professionele circuit en dat hij daarvoor bij Maria Goos aan het juiste adres is; in dit geval dus met De Hulp. Kort samengevat gaat het over een onverwacht treffen tussen een geslaagde bankier en een buitenlandse hulp in de huishouding. De Telegraaf meldde ooit: 'Het is Maria Goos opnieuw gelukt een fijne, zwarte komedie uit haar pen te laten vloeien.'
Toneelvereniging Spiegel(t)je speelt De Hulp in de prachtige Rabobankzaal van het sociaal cultureel centrum het Diekhuus, dat tevens over een goede horecavoorziening in de gezellige foyer voorziet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant