De Kolonok, in het Nederlands Vuurwezel genoemd, is lichtbruin op de rug en verandert  in een bleker, geelachtig bruin tot onder de buik.
De Kolonok, in het Nederlands Vuurwezel genoemd, is lichtbruin op de rug en verandert in een bleker, geelachtig bruin tot onder de buik.

De Kolonok arriveert in Nederland

Actueel 1.495 keer gelezen

Nieuwe-Tonge - Op 19 juli 2018 kreeg Faunapark Flakkee bericht dat ze naar het vliegveld van Frankfurt konden komen. De lang verwachtte nieuwe diersoort de Kolonok, uit Rusland zou daar aankomen.

De Kolonok (Mustela sibirica) is een weinig voorkomende soort in dierentuinen. Wereldwijd zijn er vijf dierentuinen bekend die deze soort hebben, te weten in Polen, Italië, Tsjechië en twee dierentuinen in Rusland.

Daar komen nu drie dierentuinen in Nederland bij, Uilen- en dierenpark De Paay in Beesd, Best Zoo in Best en Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge.

Marterachtig
De Kolonok is een marterachtige en deze vormen een familie uit de orde der roofdieren.
Deze familie is over de gehele wereld verspreid en bestaat uit circa 70 verschillende soorten. Tot de familie behoren hermelijnen, wezels, bunzingen, dassen, otters, nertsen en marters.

Vindplaatsen
De Kolonok (Mustela sibirica) kan worden gevonden in Oost-Azië, ten noorden van de Zee van Okhotsk, en ten zuiden aan Kwangtung in China. In het zuiden lopen ze naar het westen tot aan de rand van Tibet en de Gobi-woestijn, en ten noorden van de Gobi tot aan het Europese Rusland.
In Taiwan worden Siberische wezels voornamelijk gevonden in secundaire bossen op een hoogte van 1400-1700m. Siberische wezels zijn ook in mindere mate te vinden in primaire loof- en naaldbossen.

"Vuurwezel"
De Kolonok, in het Nederlands Vuurwezel genoemd, is lichtbruin op de rug en verandert geleidelijk in een bleker, geelachtig bruin tot onder de buik. Het uiteinde van de staart kan een donkerdere bruine tint hebben dan de rest, maar is niet zwart. Siberische wezelmannetjes zijn 28 tot 39 cm in kop en lichaamslengte en de staart is 15 tot 21 cm, ze wegen 650 tot 820 gram. De vrouwtjes zijn ongeveer 5 cm kleiner, met een gewicht van 360 tot 430 gram.
Toestemming
Uiteraard wil Faunapark Flakkee deze bijzondere soort graag aan u laten zien. Maar in Nederland zijn er regels voor het houden en tentoonstellen van dieren in dierentuinen.

Zij zullen eerst toestemming moeten krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, hiervoor moeten wij de procedure volgen. Dit houd o.a. in dat er diverse protocollen geschreven moeten worden en er een verblijf moet worden gebouwd.

Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit zal gaan duren, uiteraard hoopt het Faunapark zij zo snel mogelijk toestemming te krijgen hiervoor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant