Het comité: Ontmoet de visser, Proef de Zee, Beleef de Visserij
Het comité: Ontmoet de visser, Proef de Zee, Beleef de Visserij

Vlaggetjesdag Stellendam 2018

Actueel 563 keer gelezen

'Vlak nadat we waren gestart met de organisatie van Vlaggetjesdag Stellendam 2018 viel het besluit in Brussel over de puls. Aanleiding voor ons om nog meer in te gaan zetten op het informeren van het publiek over de visserij, de technieken en het product vis,' aldus Yvet Lupgens. Het comité, bestaande uit het bestuur van Vissersvereniging Zuidwest en aangevuld met Willem van Sighem vanuit Gemeente Goeree Overflakkee en Yvet Lupgens, heeft een breed en boeiend programma opgezet om het verhaal van de visserij in alle facetten onder de aandacht te gaan brengen. De verschillende werkvelden die bij zo'n groot evenement komen kijken zijn verdeeld onder de leden van het comité. Alle lijntjes komen bij Lupgens weer bij elkaar. Zij stemt alle activiteiten met elkaar af, coördineert en organiseert de overkoepelende faciliteiten en regelgeving.

De verschillende activiteiten worden georganiseerd vanuit de thema's Ontmoeten, Proeven en Beleven. De visser kan als geen ander vanuit zijn passie vertellen over zijn werk en product. Hij staat dan ook centraal. Publiek is de hele dag welkom op de GO37, OD3, GO1 en TH16 waar ze gastvrij worden onthaald, rondleidingen kunnen krijgen, in gesprek gaan met de vissers en informatie krijgen over de verschillende visserijtechnieken. De kotters liggen aan de loswal waar de bedrijven uit de visserij zich presenteren. Padmos, Coöperatie Westvoorn, Visserij-Innovatiecentrum, Promac, Pon Power, IJtama, Verduijn Elektrotechniek, Maaskant, Wetec, Van Wijk Installaties en Van Gemert Schoreven ontvangen in de paviljoens hun relaties, klanten en belangstellenden. De nieuwste technieken waar de Goereese vloot mee werkt zijn hier te bekijken; pulsmodules, geavanceerde koelinstallaties, sorteerlijnen, nieuw netten, schroeven, schone motoren, verbeterde vistuigen en nog veel meer. Innovaties tot stand gekomen in een proces waarbij technische kennis en nieuwe ontwikkelingen zijn gecombineerd met ervaring en vakmanschap.

Een baan in en ten behoeve van de visserij is voor de schooljeugd niet meer zo vanzelfsprekend. En dat is jammer, want de sector heeft zich in korte tijd door toepassing van moderne technieken en technologieën aan boord van de schepen ontwikkeld tot een moderne bedrijfstak. In tal van beroepen kun je terecht in de sector en speciaal voor de jeugd van 10 tot 14 jaar is er op de Binnenhaven en in de Visserijschool dan ook van alles te doen. 'Door schooljeugd al op jonge leeftijd in contact te brengen met techniekonderwijs en ze te vertellen over beroepen in de visserij, hopen we dat we ze zich zo aangesproken voelen dat ze voor een vervolgopleiding in de techniek, en het liefst in de visserij, kiezen,' vertelt Lupgens enthousiast. 'En dat doen we niet door ze erover te vertellen of een folder mee te geven. Ze moeten de mouwen opstropen en zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld een hydraulische pers, met een hamer en boor, een elektrotechnisch circuit of ze kunnen van een stuk metaal een pennenbakje maken. En wat gebeurt er op een afslag, hoe werkt het veilsysteem, wat kan ik als IT-er toevoegen?. Allemaal voorbeeld hoe leuk techniek is en wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor een toekomst in de visserij.'

Verschillende organisaties nauw betrokken bij de visserij of de haven zijn aanwezig om te vertellen over de wijze waarop ze samen met de visserij blijven werken aan een nog duurzamere sector en schonere zee, zoals de projecten gepresenteerd tijdens Vishack, het in opdracht van WWF ontwikkelde topless garnalennet, de alternatieven voor Vispluiskeurmerken, Green Deal, Bo-Ac of MSC. Voor informatie over de verschillende opleidingen kun je terecht bij ProSea en het STC. En natuurlijk ontbreken de nationale organisaties, PO's en EMK niet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant