Afbeelding

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

Actueel 236 keer gelezen

"Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd". "Driekwart van de Nederlandse bedrijven heeft al een datalek gehad". Zomaar twee recente krantenkoppen die aantonen dat de wereld veranderd. Bewustwording van de risico's die de toenemende vorm van digitale communicatie met zich meebrengt, is erg belangrijk. Zowel voor particulieren, als voor ondernemers. Data wordt niet voor niets het nieuwe goud genoemd. Zie als voorbeeld de cyberaanval in de Rotterdamse haven, vorig jaar juni.

Om bedrijven te helpen met het beperken van de cyberrisico's, organiseerde Adviesgroep De Vogel dinsdag 12 juni een Cyber Kennissessie. De sprekers Henri Beek en Sjaak Schouteren, beiden experts op het gebied van cyber, namen de aanwezigen mee in de wereld van cybercrime en digitale informatiebeveiliging.

Kroonjuwelen
Aan het in kaart brengen en vervolgens beschermen van de kroonjuwelen werd door beide sprekers aandacht besteed. Zij gaven de aanwezige ondernemers het advies om een inventarisatie te maken van de bedrijfsonderdelen die het meest kwetsbaar zijn. Sjaak Schouteren: "Elk bedrijf heeft zijn eigen kroonjuwelen: informatie die van belang is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bij de ene onderneming is de website het belangrijkste "juweel" en bij een ander zijn dat de persoonlijke gegevens van klanten."

Preventie
Menselijke fouten zijn één van de grootste oorzaken van cybercriminaliteit. Daarom werd er tijdens de kennissessie veel aandacht besteed aan preventie. Zo kan het systeem door het aanklikken van een verkeerde link al besmet raken. Behalve technische maatregelen, zoals het updaten van de systemen, moeten er dus ook organisatorische maatregelen genomen worden. "Cyber is namelijk meer dan alleen een IT-probleem", was de gedeelde conclusie van Beek en Schouteren.

Heb ik voldoende maatregelen genomen?
Jan Peter Robijn, directeur van Adviesgroep De Vogel, sloot de sessie af met een oproep aan de aanwezigen: "Kijk niet weg voor de risico's. Ga er binnen uw bedrijf bewust mee om, praat erover met uw medewerkers en eventueel met deskundigen; wat zijn de risico's binnen uw bedrijf en welke maatregelen kunt u al op korte termijn treffen om de risico's te beperken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant