Afbeelding

Vergeten erfgoed Westvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp in de spotlights

Actueel 1.022 keer gelezen

Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.

De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Gelegen op privéterrein in Rockanje, gaat de hospitaalbunker voor het eerst open. In Ouddorp zijn maar liefst 15 bunkers te bezichtigen. Naast de Biberbunker, gaan dit jaar in Oostvoorne nog twee bunkers open. In Hellevoetsluis hoor je tijdens een wandeling meer over de sporen van de oorlog die nog altijd zichtbaar zijn in de stad.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. Ook in Oostvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp moesten bewoners evacueren. De Duitse bezetter wilde de kust tegen een geallieerde landing verdedigen en een ruim schootsveld was daarbij noodzakelijk. In Hellevoetsluis werd zelfs twee derde van de bebouwing gesloopt.

Bunkerdag in Oostvoorne, Rockanje, Hellevoetsluis en Ouddorp
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Bezoekers van de Zuid-Hollandse eilanden kunnen bunkercomplex De Punt bezoeken. Deze bestaat uit 15 bunkers die allemaal hun eigen functie hadden. Gidsen vertellen je er meer over. Voor het eerst zal dit jaar de hospitaalbunker in Rockanje worden opengesteld. De bunker ligt op privéterrein te midden van 10 andere bunkers waarvan een aantal ook te bezoeken zijn. In de bunker zal de expositie 'Verstoven Verleden' te zien zijn met meer dan 40 archeologische vondsten van de Atlantikwall. Naast de enorme Biberbunker in Oostvoorne zijn er dit jaar nog twee bunkers geopend. Een gids vertelt alles over het voormalig gebruik. Tijdens de stadswandeling in Hellevoetsluis ontdekt de bezoeker welke sporen van de oorlog die nog altijd zichtbaar zijn. Ook bezoek je er de geschutsbunker van het type 612. Bijzonder is dat je bij deze bunker de verhalen hoort van mensen die in Hellevoetsluis en omgeving de oorlog hebben meegemaakt.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant