Afbeelding

Boerderij "Ouwe Stee" weer open, nu met expositie streekdracht en streekvoorwerpen

Actueel 875 keer gelezen

Achthuizen - Mensen die er weer op uit willen, kunnen terecht bij boerderij de "Ouwe Stee" in Achthuizen. Op de boerderij  gaat  het hek  op zaterdag 2 juni open voor publiek. 

Het straatje is geboend, de ramen gelapt en de meubels staan in de boenwas. De kleden zijn geklopt en in de linnenkast ligt het linnengoed gestreken op de planken. De weck in de kelder staat geduldig te wachten tot het aan de beurt is genuttigd te worden.  Voor het  5e jaar opent op de boerderij "De Ouwe Stee" in de zomer  de voordeur van de woning  waarin de twee tantes van de familie hebben gewoond  om de bezoeker mee te nemen naar de sfeer van weleer. In de vijf afgelopen jaren is de tentoonstelling Huisvlijt die in en rond  de boerderij  te zien is door  veel mensen bezocht. Voor de bezoeker komt het verleden tot leven.

Op het erf is het  wagenhuis ingericht om de bezoeker te ontvangen om na te praten over de sfeer van weleer. In dit wagenhuis is in samenwerking met de Stichting Ensemble Eeuwkant een expositie ingericht. De Stichting Ensemble Eeuwkant heeft de streekdracht op Goeree-Overflakkee in beeld gebracht, en omgezet in historisch getrouwe kleding. Waar kan deze kleding beter tot hun recht komen dan op een monumentale boerderij waar  vroeger de bewoners in die kleding hun werk deden en hun leven leefden!?

Op het eiland Goeree-Overflakkee is al van oudsher het boerenleven een belangrijk middel van bestaan. In samenwerking met het streekmuseum van Goeree-Overflakkee is het inmiddels mogelijk om een aantal streekvoorwerpen te komen bekijken uit het boerenleven van toen. De gebruiksvoorwerpen staan in hun eigen omgeving alsof ze nooit zijn weggeweest.
De nichtjes van de betreffende tantes willen graag de mensen  laten zien en ervaren welk werk hun tantes gedaan hebben in hun leven. Zij woonden samen met elkaar op de boerderij. Zij hebben beiden, tot de oudste 100 werd, op de boerderij gewoond en waren bijna zelfvoorzienend in al hun levensbehoeften. Zij zijn trots op hun tantes, en willen dit graag delen met andere mensen. De boerderij is ingericht als  een erfgoed ter ere van de tantes. Dit alles op een boerderij uit de 18e eeuw met historische elementen.

De bedoeling is dat de bezoekers niet met de handen op de rug het museum bezoeken maar tastbaar de sfeer van weleer beleven.

De "Ouwe stee' is elke zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur in de maanden juni, juli en augustus.

Uit de krant