Afbeelding

Altijd een piep in je oor, voorkom het!

Actueel 885 keer gelezen

Dirksland/Spijkenisse - De KNO-artsen van Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland zien steeds vaker mensen met gehoorschade. Gehoorbeschadiging kan in veel gevallen voorkomen worden. Daarom staan er sinds kort oordoppenapparaten bij de polikliniek KNO in Spijkenisse en Dirksland.

KNO-arts Briët werkt in beide ziekenhuizen en ziet regelmatig mensen met een gehoorbeschadiging. Hij legt uit wat er in je oor gebeurt en welke gevolgen dit kan hebben. "Bij een gehoorbeschadiging ontstaat er een beschadiging aan de zenuwcellen in het binnenoor. Eenmaal beschadigde zenuwcellen genezen niet meer en bij iedere nieuwe beschadiging wordt het gehoor steeds slechter. Een hoortoestel biedt vaak wel een oplossing maar geen genezing. Daarom is het zo belangrijk om te voorkomen dat je een gehoorbeschadiging oploopt".

Wat kun je merken van een gehoorbeschadiging?
"Als je in een omgeving terecht komt waar veel lawaai is, kun je last krijgen van een piep, een brom of een suis in je oren. Vaak verdwijnt dit na een tijdje, maar als je regelmatig in een lawaaierige omgeving bent, kan die piep, de brom of het suizen blijvend zijn. We spreken dan over tinnitus. Ook ervaren mensen daarnaast regelmatig gehoorvermindering".

Wie lopen het grootste risico op een gehoorbeschadiging?
"Dat zijn veelal mensen die in de industrie of op het land werken. Zij lopen grote kans op een gehoorbeschadiging, omdat zij tijdens de werkdag continue worden blootgesteld aan het lawaai van machines". Verder lopen jongeren een verhoogd risico. Als ze naar een discotheek, concert of festival gaan, worden ze langere tijd aan veel lawaai blootgesteld. Het is ook niet voor niets dat op festivals tegenwoordig oordoppen uitgedeeld worden. Ook naar harde muziek luisteren via je koptelefoon is niet bevorderlijk.

Waarom bieden jullie de oordoppen aan?
"Wij vinden het belangrijk dat mensen ervan bewust zijn dat lawaai grote gevolgen kan hebben. Tinnitus door lawaaibeschadiging is niet te genezen. Een continue piep in de oren kan zeer hinderlijk en invaliderend zijn. Dit is te voorkomen door je oren goed te beschermen met bijvoorbeeld oordoppen. Vaak worden oordoppen vooral onder jongeren een beetje stom gevonden, maar gelukkig zien we daar wel verandering in komen. De oordoppen zijn overigens niet gratis. Ze kosten 4 euro per set, maar dan heb je wel oordoppen die je gehoor goed beschermen. En als je dan een festival of concert bezoekt wordt je muziekbeleving er nauwelijks minder van".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant