Afbeelding

In één week een huis bouwen in Bosnië - Stichting Make Sense! doet het elk jaar met een groep vrijwilligers

Actueel 1.159 keer gelezen

"Zoals veel goede dingen spontaan ontstaan, zo begon onze stichting vanuit een particulier initiatief. Vlak na de oorlog, in voormalig Joegoslavië, zorgden we voor een konvooi bruikbare spullen. Daarna knapten we een plaatselijk ziekenhuis in Doboj op. Het eerste huis verbouwden we in 2013. Sindsdien bouwen we elk voorjaar een huis voor een arm gezin in Bosnië-Herzegovina."

Kees van Wuyckhuyse, voorzitter van Make Sense!, woont in Achthuizen-Langstraat en is in het dagelijks leven architect, docent aan de Hogeschool Rotterdam en mede-eigenaar/initiatiefnemer van GreenHuus, eco-lodges op de Kabbelaarsbank. Hij is sinds 2012 bij de stichting betrokken. Twee jaar geleden vroeg hij  communicatieadviseur en tekstschrijver Esther van Halteren (Nieuwe-Tonge) om het bestuur te helpen met professionaliseren en de fondsenwerving een boost te geven. Beide ondernemers vinden vrijwilligerswerk belangrijk en zetten belangeloos hun kennis en ervaring in.

Bouwen in één week
"We vinden het ook gewoon heel leuk om te doen en het is dankbaar werk. Het jaarlijks benodigd budget van € 18.800,- krijgen we van (zakelijke) sponsoren en mensen uit het hele land die ons een warm hart toedragen. Met dit geld ontstaat in één week een ruwbouwhuis. En we creëren binnen een paar maanden een gezonde leefruimte met voldoende privacy en rust voor opgroeiende kinderen," legt Kees uit. Om de plaatselijke economie te stimuleren wordt er lokaal ingekocht. De groep van ongeveer 15 vrijwilligers wordt geholpen door het gezin en mensen uit het dorp. Een klein team vormt de technisch bouwkundige basis. De rest van de vrijwilligers helpt met metselen, timmeren, verven en hand- en spandiensten. Na vertrek van de Nederlanders maken plaatselijke bouwvakkers het werk af. Het gezin kan dan voor de strenge winter in het huis wonen.

In de achtertuin
"Waarom Bosnië? Er zijn jaarlijks vele duizenden Nederlanders die naar landen van voormalig Joegoslavië op vakantie gaan. Start je vanaf Utrecht dan ben je in ongeveer 15 uur in Doboj," aldus Kees. Bosnië behoort dus tot de landen in onze 'achtertuin'. Er is al heel lang een band met deze regio. Nederland wierf vanaf 1970 Joegoslavische mannen voor de scheepsbouw, de metaal- en staalindustrie en vrouwen voor de visverwerkende industrie, de leer-, textiel- en sigarettenindustrie maar ook voor de verpleging. "Verder zijn er na de oorlog velen als vluchteling naar ons land gekomen. De ouderen zijn goed geïntegreerd, hun kinderen zijn vaak hoger opgeleid. Ze dragen op een positieve manier bij aan de Nederlandse economie en maatschappij, " legt Esther uit. Haar man is geboren in Bosnië en zoon van een arbeidsmigrant die in 1973 in de Rotterdamse haven kwam werken. Esther en haar gezin gaan graag naar Bosnië en omliggende landen om te kamperen. Met Make Sense! geeft zij wat terug aan het vaderland van haar man.

Armoede en corruptie
"Helaas gaat het de achterblijvers niet altijd even goed. Men is de gevolgen van de oorlog nog niet te boven. Op het platteland heerst armoede, er is veel corruptie en 41,7% (2016) van de beroepsbevolking is werkloos. Bosnië lag ook nog eens op de bekende 'Balkan-route'. De afgelopen jaren had de regio te kampen met grote stromen vluchtelingen. Eenvoudige Bosnische gezinnen hebben het daarom moeilijk. Daar willen wij graag wat aan doen. Wat onze bijdrage elk jaar ook is, het maakt een groot verschil voor het gezin dat we helpen." aldus  Kees. "En vraag je het onze vrijwilligers? Ze zijn allemaal enthousiast en vinden het super leerzaam. De verschillen met je eigen leven in Nederland zijn groot en daar sta je pas bij stil als je daar aan het werk bent. Je bouwt niet alleen een huis, je bent ook vaak een voorbeeld voor de jongeren. En met onze instelling en werklust stimuleren we onbewust de volwassenen om uit het leven weer in eigen hand te nemen. Je laat iets fysieks en praktisch achter maar de psycho-sociale invloed van ons project is vaak groter."

4 t/m 12 mei naar Doboj
Binnenkort komen alle vrijwilligers samen om de reis door te spreken. Kees presenteert dan de bouwtekeningen en vertelt over de omstandigheden ter plekke. "Geen enkel jaar is hetzelfde. Soms beginnen we in februari met het storten van een fundering omdat er nog helemaal niets is. Het gezin van vorig jaar leefde met vijf kinderen in een lekke schuur. Dat is hard. Het huis van de familie Vasiljevic heeft al wel vier muren op een soort fundering. Dat is een goed begin om op verder te bouwen."

Verslag
Dit jaar gaat Esther ook mee. Samen met fotografe Marijana Pajovic (FotoGenic.nl) uit Goes, gaat zij een woord- en beeldverslag maken van deze reis en de voorgaande projecten. "We zullen via social media en stichtingmakesense.nl verslag doen. Overigens kun je via de webshop materialen kopen voor de bouw. Wij zijn er heel blij mee, want alle beetjes helpen en we willen ook graag in 2019 weer een gezin blij maken. Onze vrijwilligers betalen overigens hun eigen reis- en verblijfkosten."

Timmerman gezocht
Stichting Make Sense! is trouwens nog op zoek naar een ervaren timmerman die volgend jaar mee wil. Wil jij ook mee? Aanmelden kan via info@stichtingmakesense.nl of bel Kees (06 810 497 82). Hij vertelt je alles over de bouw en de omstandigheden ter plekke.

stichtingmakesense.nl

facebook.com/stichtingmakesense/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant