Afbeelding

Jacob van Liesveldt start nieuw uitwisselingsprogramma

Actueel 272 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op zeer korte termijn werd de school geselecteerd om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma met de titel 'Ruhrgebiet – Randstad', gefinancierd door een Duitse Stichting die onder andere groot belang hecht aan het contact leggen en het ontwikkelen van een  goede verstandshouding tussen jonge Europeanen.

Het doel van de uitwisseling is om jonge mensen uit  de twee gebieden, Randstad en Ruhrgebiet, dichter bij elkaar te brengen. De voertalen waren Duits en Engels. Zij mochten ontdekken wat hen verbindt en wat de verschillen zijn. Op zondag 11 maart kwamen twintig leerlingen en twee leerkrachten van het St. Hildegards-Gymnasium uit Duisburg aan in Hellevoetsluis. Tijdens hun bezoek leerden de leerlingen op maandag  elkaar eerst kennen, werden de Duitse gasten wegwijs gemaakt in de Jacob en meegenomen naar de lessen, bij voorkeur in het tweetalig onderwijs.  Aan het einde van de eerste lesdag gingen zij voor de middag en avond mee naar een gastfamilie, zodat zij ook het leven van alledag leerden kennen.

Ook werd er met een dagthema projectmatig gewerkt en op excursie gegaan. Op dinsdagmiddag werd de complete groep in het Prinsehuis hartelijk welkom geheten door onze burgemeester, mevrouw Junius. Vervolgens stond de Hellevoetse vesting met onder andere haar pareltjes 'Droogdok Jan Blanken' en 'Lichtschip Noord Hinder' op het programma. Op andere dagen bezochten de leerlingen Rotterdam, de Maasvlakte en Delft en hadden zij naast de vele indrukken een aantal opdrachten te verwerken.

Vrijdagochtend werd in kleine groepen  druk aan de eindpresentaties gewerkt. Na de presentaties in de aula en een afscheids- en dankwoord werd het tijd voor een gezamenlijke laatste maaltijd. Bij het uitzwaaien van de bus bleken al veel nieuwe vriendschappen te zijn ontstaan.

Met behulp van moderne communicatiemiddeleen zullen zij de tijd overbruggen totdat zij in november op bezoek gaan in Duisburg. Leerlingen en docenten zullen ongetwijfeld ook een prachtig programma verzorgen.  De docentes Duits mevrouw Van Beek-Borawitz en mevrouw Dijkstra en twintig van hun leerlingen kijken uit naar hun reis naar Duisburg!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant