Afbeelding

Waardevol-lintje ChristenUnie uitgereikt aan Matthijs Lievaart

Actueel 377 keer gelezen

Namens de ChristenUnie heeft Bert Tuk een "waardevol-lintje" uitgereikt aan Matthijs Lievaart. Matthijs Lievaart: "Mijn ouders wonen op havenhoofd. Vaak ben ik op het strand te vinden om te struinen en te jutten. Je vindt enorm veel plastic op het strand en in de duinen en dat vind ik niet passen in de natuur waar ik zo veel om geef. Ik ben gewoon begonnen met opruimen en heb samen met mijn vader een hele grote berg gebouwd van al het plastic wat we vonden. Dit was heel leuk om te doen!

Op een gegeven moment dacht ik: wat nou als iedereen dit ook doet? Dan is het strand zo schoon en blijft het schoon. Daarop heb ik op een aangespoelde plank de slogan "doe mee, verlos de zee!" geschilderd en bij de berg gelegd. Toen ik een week of 2 later terug kwam was de berg enorm gegroeid, mensen doen mee! Daar werd ik heel blij van. Op een gegeven moment is er een houten bak aangespoeld op het strand vlak naast de berg. Deze bak is door een inspecteur van Rijkswaterstaat naar de berg gebracht en de boswachters van Natuurmonumenten hebben het bordje met "Doe mee, verlos de zee!" hierop bevestigd.

Zo is heel spontaan de "jutbak" in het leven geroepen. Het idee waaide over naar andere plekken langs de kust en na ondertussen zijn en ruim 140 jutbakken te vinden in Nederland. Ook in België staan er al meerdere. Het mooie van een jutbak is dat iedereen op elk moment een steentje kan bijdragen aan een schoner strand. Om meer mensen te uit te nodigen om mee te doen hoop ik dat het aantal jutbakken zo spectaculair blijft stijgen! 

Daarnaast worden er ook schoonmaak acties georganiseerd; erg gezellig en een mooie kans om alle andere jutters te ontmoeten die ook om het strand en de zee geven. Mijn wens is dat iedereen zo af en toe iets opraapt uit de natuur wat daar niet thuis hoort. Samen kunnen we het verschil maken en het enige wat je er voor hoeft te doen is de handen uit de mouwen te steken zo nu en dan. Op het strand, in de polder of gewoon op straat. Bij de eerste beste storm waait licht plastic zo het Haringvliet in en vervolgens belandt het in zee."

De ChristenUnie vindt dit initiatief van Matthijs Lievaart zeer waardevol. Als iedereen een steentje bijdraagt maken we samen ons eiland mooier en houden we het plastic uit de zee!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant