Hr. Ms. O13 is de laatste nog niet teruggevonden Nederlandse onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het ergens op de bodem van de Noordzee.
Hr. Ms. O13 is de laatste nog niet teruggevonden Nederlandse onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het ergens op de bodem van de Noordzee.

WO2GO organiseert filmavond op 16 maart

Actueel 249 keer gelezen

Vanwege de grote belangstelling voor de films 'God saves Montgomery' en 'Zwarte Soldaten' zijn voor de deze indrukwekkende documentaires, steeds twee avonden per film georganiseerd. Helaas is het door de drukke agenda van de stichting en haar vrijwilligers niet mogelijk, om voor de te vertonen documentaire 'O13: Still on patrol', twee vrijdagavonden te vinden om zo alle belangstellenden een kans te geven de film te zien. Snel reserveren is dus aan te raden! De filmavond wordt georganiseerd in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom

Tijdens de filmavond worden er voor de te vertonen film eerst nog bijzondere beelden vertoond van het onderwateronderzoeksteam waar bestuurslid Edwin v/d Ent deel uitmaakt. In de Noordzee zijn twee bijzondere vondsten gedaan waarvan de bezoeker de unieke beelden te zijn krijgt met deskundig commentaar van degene die ze zelf geschoten heeft. Uiteraard is ook Johan van Doorn weer aanwezig, die het militair-historische aspect van de onderwatervondsten zal toelichten.

O13: Still on patrol
De Koninklijke Marine verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven onderzeeboten. Zes verdwenen spoorloos. Vijf daarvan zijn er inmiddels teruggevonden. Hr. Ms. O13 is de laatste nog niet teruggevonden Nederlandse onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het wrak ergens op de bodem van de Noordzee. Wat er precies met de onderzeeboot O13 is gebeurd, blijft een groot mysterie. De O13 verliet op 12 juni 1940 met 34 Nederlandse en drie Britse bemanningsleden de haven van Dundee in Schotland. De onderzeeboot zou nooit meer terugkeren. Vanaf begin 2012 volgden drie documentairemakers de verrichtingen van de Koninklijke Marine, interviewden zij diverse nabestaanden én probeerden zij met behulp van diverse (buitenlandse) militair historici en auteurs het mysterie te ontrafelen.

Boek en DVD
De documentaire 'O13 Still On Patrol' zou eigenlijk moeten bestaan uit twee documentaires van elk 50 minuten, maar de netmanager van Nederland 2 besloot het bij één documentaire van 50 minuten te houden. Ondanks dat de makers zeer tevreden waren met de prachtige uitzending en de documentaire alle lof kreeg, vonden zij dat het complete verhaal eigenlijk niet verteld was. Daarom is de complete documentaire (totaal 100 minuten) inmiddels op DVD verschenen. En op deze DVD zijn nog voor 20 minuten aan allerlei extra bonusfilms toegevoegd. Om het verhaal helemaal compleet te maken werd er ook een zeer interessant en fraai vorm gegeven boek uitgebracht. De set van boek en DVD is met een hele mooie korting, die de stichting WO2GO van de maker heeft gekregen, te koop voor belangstellenden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant