Is de N59 veilig genoeg? Het is een vraag waar we binnenkort misschien antwoord op krijgen.
Is de N59 veilig genoeg? Het is een vraag waar we binnenkort misschien antwoord op krijgen. Foto: Jacquelien Wielaard

Meedenken en meepraten met TipGoereeOverflakkee.nl

Actueel 355 keer gelezen

Hoe denkt u over de toekomst van Goeree-Overflakkee? Is de N59 veilig genoeg? Zijn de rust en ruimte op de Kop van Goeree voldoende gewaarborgd? Mogen er beslist niet meer windturbines op ons eiland komen? En is er een alternatief? Moeten er winkels open zijn op zondag? Het zijn een paar vragen waar we binnenkort misschien antwoord op krijgen.

Door Nick Ehbel

"Groot Goeree-Overflakkee" gaat de samenwerking aan met onderzoeksbureau Toponderzoek dat burgerpanels opzet op gemeenteniveau. Burgers van Goeree-Overflakkee kunnen zich inschrijven voor het panel, waarna ze regelmatig een enquête ontvangen. Door middel van deze enquête kan de burger meedenken en meepraten over lokale onderwerpen die spelen in onze gemeente. Het resultaat wordt uiteindelijk gepubliceerd in "Groot Goeree-Overflakkee", en op www.TipGoereeOverflakkee.nl.

De raadpleging
De deelnemende bewoners krijgen eenmaal per maand een raadpleging toegestuurd. Martijn Hulsen van Toponderzoek: 'Met ons burgerpanel willen wij weten wat er speelt bij de gemiddelde bewoner van Goeree-Overflakkee. Hoe deze bijvoorbeeld leeft, slaapt, werkt, woont, reist, recreëert, sport en winkelt. We hanteren een brede uitgangspositie waar jong en oud gebruik van kunnen maken. Door de uiteenlopende vragen is het voor alle deelnemers interessant om mee te praten. Het invullen van de raadpleging duurt enkele minuten en de onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit.'

Filters
In de raadplegingen kunnen filters aangebracht worden. Besloten is om de politiek niet te laten deelnemen. Op die manier komt u echt te weten wat er bij de bewoners leeft. Maar de filter kan op nog meer manieren toegepast worden. Er kunnen vragen weggelegd worden per dorpskern en resultaten worden bekeken per leeftijd, kern, geslacht en ga zo maar door. Alles is mogelijk. Martijn Hulsen van Toponderzoek: 'TipGoereeOverflakkee vervangt niet de gemeenteraad. We verzamelen met het Tip-burgerpanel juist tips om de gemeenschap een stukje mooier te maken. Hier kan de gemeente gebruik van maken maar we zien in de praktijk dat ook andere partijen, zoals de winkeliersvereniging, dorpsraad of een woningcorporatie, hier dankbaar gebruik van maken.'

Representativiteit
Om het onderzoek representatief te maken, is er een minimaal aantal respondenten nodig. De groep ondervraagden moet een juiste afspiegeling van de gehele bevolking op Goeree-Overflakkee zijn. Mochten er bepaalde groepen in het panel onderbelicht zijn, dan wordt er specifiek naar deze bevolkingsgroep gezocht.

Tipgoereeoverflakkee.nl
De redactie van "Groot Goeree-Overflakkee" kijkt uit naar de samenwerking met Toponderzoek. Op deze manier kan het blad nog dichter bij de burger komen. Daarnaast kan redactie nieuws hieruit genereren en daarbij zijn dit soort onderzoeken ook van grote toegevoegde waarde voor de politiek in de gemeente Goeree-Overflakkee.
Via "Groot Goeree-Overflakkee" worden de bewoners regelmatig op de hoogte gebracht op de resultaten van tipgoereeoverflakkee.nl. Wilt u meedoen? Ga dan naar www.TipGoereeOverflakkee.nl en meldt u aan.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant