Afbeelding

Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis neemt Jachtwerf Peeman over

Actueel 243 keer gelezen

Middelharnis - Buiten was het vandaag koud en helder, binnen in de oude werfloods van de Menheerse Werf brandde het vuur in de kachel én in de harten van de bestuursleden en initiatiefnemers van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf en de Menheerse Werf.

Na een aanloop van bijna vier jaar konden vanmiddag eindelijk de handtekeningen gezet worden voor de overdracht van het werfterrein en de houten werfloods van Jachtwerf Peeman. Onder toeziend oog van notaris Benschop en initiatiefnemers Mariska van Gent en Coerd de Heer tekenden secretaris Leen van Nimwegen en penningmeester Sjaak van den Akker de stukken namens de stichting. Hiermee is het belangrijkste deel van de missie van de stichting bereikt: het als geheel behouden van de voormalige scheepstimmerwerf van het vissersdorp Middelharnis. De overname bleek een fikse uitdaging, maar dankzij financiering door de Rabobank Haringvliet en een garantstelling door de gemeente Goeree-Overflakkee is het uiteindelijk gelukt.

De werf, gelegen aan de havenkom in de prachtige historische dorpskern van Middelharnis, is opgericht in 1750. Al vanaf 1764 stond de werf bekend als 'Werf Peeman'. John en Addie Peeman, de laatste generatie eigenaren, hebben de afgelopen jaren alle mogelijke medewerking verleend om de missie van de stichting te doen slagen. Het feit dat de eeuwenoude werf in z'n geheel behouden blijft en door de stichting ingericht wordt als gratis toegankelijke museale werf, was mede de reden voor die medewerking. Naast de publieke functie blijven de werfactiviteiten voor jachten en varend erfgoed

In september 2014 kocht de stichting, met hulp van betrokken lokale particulieren en de Stichting Sociale en Maatschappelijke Belangen, het eerste en meest historische deel van de werf. Sindsdien is er hard gewerkt om de twee rijksmonumenten op dat deel te restaureren en een herbestemming te geven. Daarnaast heeft de stichting op de werf een aantal deelprojecten opgezet waarmee de Menheerse Werf een cultuurhistorisch middelpunt aan het Haringvliet wordt: een bezoekerscentrum in het voormalige pekelpakhuis, een educatieve Visserijspeeltuin op de werf, een door lokale kunstenaars ontworpen publieksentree en een Visserijmonument aan de gevel van het pekelpakhuis.

Ook is de werf al actief als restauratiewerf voor varend erfgoed: samen met de stichting Behoud Beugsloep MD10 'Johanna Hendrika' wordt de laatst overgebleven en uit 1896 stammende beugsloep uit Middelharnis gerestaureerd en in opdracht van het RTM Museum in Ouddorp werkt de werf sinds vorig jaar aan de restauratie van het historische fiets- en voetgangersveer 'Anna Jacoba' uit 1932.

Om de plannen van de werf bij een breed publiek bekend te maken en om de band van het eiland met het Haringvliet te versterken organiseert de stichting sinds 2014 ook allerlei evenementen in Middelharnis, zoals de drukbezochte Menheerse Havendag, de Sail4Care Regatta en diverse natuurvaartochten.

De Menheerse Werf wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, de Van Dijk Nijkamp Stichting, Stichting SABA, het Droomfonds Haringvliet, de Landschapstafel Haringvliet, Lions Club Goeree-Overflakkee, de samenwerkende serviceclubs van Goeree-Overflakkee en vele bedrijven en vrijwilligers. Nu het behoud van de Menheerse Werf gezekerd is, wordt op volle kracht gewerkt aan de voltooiing van de restauratie en de deelprojecten. Op vrijdag 1 juni 2018, de eerste dag van de Menheerse Havendag 2018, wordt de Menheerse Werf officieel geopend.

Meer informatie op www.menheersewerf.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant