Afbeelding

Bericht van NLGO en OKRR

Actueel 390 keer gelezen

Wijziging van bestemmingsplan voor de bouw van 9 recreatiewoningen bij Landal alleen toegestaan mits er eerst 9 standplaatsen op de Magneet worden opgeheven.

Voor de uitbreiding van Landal met nog 9 recreatie woningen langs de Vrijheidsweg moest het bestemmingsplan van dit stuk terrein gewijzigd worden van agrarisch in recreatie. B&W hebben hiertoe van een wijzigingsbevoegdheid gebruik gemaakt. NLGO en OKRR vanaf 2016 gevochten tegen het college over deze wijziging. Zij vonden dat de wijziging alleen toegelaten kon worden als er evenveel recreatie eenheden zouden verdwijnen op een bestaand park. En verder hadden zij aangegeven dat zij het niet eerlijk vinden dat één recreatiewoning gelijk staat aan één standplaats voor een stacaravan. Een eerlijkere verhouding zou er dan toe leiden dat het maximum aantal eenheden op Landal al overschreden is.

Vanaf het begin hadden NLGO en OKRR aangegeven dat zij vooral tegen deze extra recreatiewoningen waren omdat er een veel groter gebied langs de Lange Dijk bebouwd dreigt te worden met recreatieverblijven waarbij ten gunste van een projectontwikkelaar het college van dezelfde bevoegdheden gebruik zou kunnen maken.

De procedure van NLGO en OKRR is begonnen met de publicatie op 23 november 2016 van het ontwerp-wijzigingsplan Ouddorp Duin. NLGO en OKRR hebben samen alle juridische stappen tegen dit besluit doorlopen en uiteindelijke heeft de Raad van State  op 8 februari j.l. uitspraak gedaan in deze procedure. Deze uitspraak geeft NLGO en OKRR gelijk voor zover het begrip verplaatsen, namelijk dat eerst elders standplaatsen moeten verwijderen, voordat er nieuw gebouwd kan worden. De Raad van State heeft die bepaling nu ook zelf in het bestemmingsplan gezet, omdat het wijzigingsplan geen harde garanties voor de uitruil bood. De gemeente Goeree-Overflakkee vond het ook goed als de standplaatsen een paar jaar na de bouw van de recreatiewoningen zouden worden opgeheven. De Raad is het dus eens met NLGO en OKRR dat dit veel de vrijblijvend is. De Raad stelt nu dus dat er nieuwe recreatiewoningen bijkomen er elders woningen of standplaatsen moeten verdwijnen. En dan ook echt in de juiste volgorde: eerst verdwijnen, dan pas bouwen. Deze uitspraak is ook van groot belang voor het gebied langs de Lange Dijk. Want ook hier mag dus alleen gebouwd worden als er eerst elders evenveel eenheden verdwijnen.

NLGO en OKRR hebben geen gelijk gekregen in de discussie over de vraag wat nu precies een eenheid is. De bestuursrechter is hierin met de gemeente mee gegaan en stelt dat inderdaad één recreatiewoning gelijk staat aan één standplaats.

Met de uitspraak van 8 februari jl is nu definitief duidelijkheid gekomen over deze problematiek. Een verder hoger beroep is immers niet mogelijk.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, neem dan contact op met 
OKRR: Gjalt Huppes 06 539 00 362
NLGO: Jan Baks 06 222 522 54
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant