GGOF.nl - Je beter wapenen tegen internetcriminelen?
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Meer dan de helft is in de privésfeer al eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit, zoals ransomware en phishingmails.
Meer dan de helft is in de privésfeer al eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit, zoals ransomware en phishingmails.

Je beter wapenen tegen internetcriminelen?

  •   16 keer gelezen   Actueel

Den Haag - 48% van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn digitale veiligheid, blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2017. Dat is terecht, want meer dan de helft van onze landgenoten is in de privésfeer al eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit, zoals ransomware en phishingmails. Veel mensen weten echter niet hoe zij zich tegen internetcriminelen kunnen wapenen. Gelukkig kun je met enkele acties je digitale veiligheid makkelijk vergroten. Installeer software-updates bijvoorbeeld altijd direct.

Internetcriminelen worden steeds slimmer. Ze doen er alles aan om toegang tot je computer, smartphone of tablet te krijgen. Hoewel het voor veel mensen logisch is om de buitendeur op slot te draaien, geldt dat niet voor onze digitale toegangspoorten. Daarom gaat het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen in 2018 oproepen hun digitale gegevens beter te beschermen. Met de volgende vier tips verklein je de kans dat internetcriminelen jouw persoonlijke gegevens kunnen misbruiken.

4 tips

1. Installeer software-updates altijd direct. Ze bevatten noodzakelijke beveiligingsupdates, zodat je computer, smartphone of tablet altijd zo goed mogelijk beveiligd is tegen online gevaren. Vaak krijg je een melding op je computer, smartphone of tablet als er updates voor je klaarstaan. Download en installeer deze meteen. Meestal duurt dit maar een paar minuten. Je kunt de updates ook 's nachts installeren. Of je smartphone of tablet zo instellen dat de update automatisch start zodra je verbonden bent met wifi.

2. Klik alleen op links die je vertrouwt. Controleer altijd of het webadres van de site die je via een link bezoekt klopt. Klik nooit op verdachte links of bijlagen, deze vind je vaak in een e-mail. Gebruik niet zomaar openbare wifi in bijvoorbeeld een café. Internetcriminelen kunnen via nepmails, valse websites en webadressen je apparaten beschadigen of gevoelige informatie stelen en verwijderen, zoals je bankgegevens en wachtwoorden.

3. Gebruik sterke wachtwoorden. Je wachtwoorden zijn je eerste verdediging tegen internetcriminelen.

4. Maak regelmatig een back-up. Dan heb je je persoonlijke documenten nog als het toch misgaat. Je wilt er waarschijnlijk niet aan denken dat je je foto's, video's en administratie kwijt bent.

Kijk op https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/internetcriminaliteit/bescherm-je-computer-tablet-of-smartphone-met-updates voor meer tips om je te wapenen tegen internetcriminelen.

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>