Afbeelding

Zaterdag is het weer Molendag!

Actueel 102 keer gelezen

Goeree-Overflakke - De Nationale Molendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 12 mei. Sinds 1972 staat in het tweede weekend van mei een groot aantal van de molens open voor het publiek. De door De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars georganiseerde Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Op nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen zijn geopend.

Molens werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Daarnaast maalden zij meren droog en reguleerden zij de waterhuishouding in ons land. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. Het waren de stoom-, diesel- en elektrische gemalen, die de rol van met name de watermolens overnamen. Ook de gemalen werden later het slachtoffer van de technische ontwikkeling. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Gelukkig zijn er nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land. De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken.

Opengestelde molens zijn te herkennen aan de Molendagvlag. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan is de molen in de meeste gevallen te bezoeken. Op Goeree-Overflakkee kunt u alle 11 korenmolens van de Molenstichting Goeree-Overflakkee bezoeken. De molenaar ontvangt u graag. De Nationale Molendag is onderdeel van de BankGiro Loterij Molendagen. Zie voor meer informatie www.nationalemolendag.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant