Afbeelding

Eilandbrede afspraken over rups

Actueel 193 keer gelezen

Goeree-Overflakkee - In mei zullen de eerste nieuwe nesten van eikenprocessierupsen zich vormen op Goeree-Overflakkee. Deze rupsen veroorzaken overlast voor mens en dier door hun brandharen die ook door de lucht zweven.

Op initiatief van de vier gemeenten zijn op 25 april de verschillende terreinbeheerders op en rond het eiland bij elkaar gekomen om de monitoring en bestrijding van de eikenprocessierups met elkaar af te stemmen. Door deze afspraken moet de overlast door de rupsen beheersbaar blijven.

De eikenprocessierups is de afgelopen tien jaar bezig met een opmars in Nederland. Inmiddels is de rups sinds enkele jaren ook op Goeree-Overflakkee gesignaleerd. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Vanaf dat moment krijgen de Eikenprocessierupsen brandharen die gezondheidsklachten kunnen geven zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Hoewel de rupsen zich in juli verpoppen tot nachtvlinders, kunnen de losse brandharen en nesten nog tot en met september voor overlast zorgen.

Vermijd contact met brandharen
Geadviseerd wordt om elk contact met de brandharen en (lege) nesten van de rups te vermijden. Ook zonder direct contact met de eikenprocessierups kunnen klachten ontstaan doordat brandharen door de lucht zweven. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Eilandbrede afspraken gemaakt
Op Goeree-Overflakkee zijn verschillende partijen verantwoordelijk voor het beheer van de buitengebieden. Naast de gemeente bijvoorbeeld ook de provincie, het waterschap en het recreatieschap. De keuze om in een bepaald gebied al dan niet over te gaan tot bestrijding van de eikenprocessierups en de wijze waarop de bestrijding aangepakt wordt, hebben gevolgen voor het naastgelegen gebied. Een goede samenwerking en heldere afspraken tussen alle partijen zorgen ervoor dat de overlast beheersbaar blijft en de gezondheidsrisico’s beperkt worden. Daarom zijn op initiatief van de vier gemeenten de verschillende partijen op 25 april bij elkaar gekomen om hierover afspraken te maken voor dit eikenprocessierupsenseizoen.

Informatie over eikenprocessierups
Op www.ggd.rotterdam.nl is meer informatie over de eikenprocessierups te vinden. Voor vragen kan ook gebeld worden met de Gezondheidslijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer (010) 433 99 66. Daarnaast kan contact met de eigen gemeente opgenomen worden voor vragen over de bestrijding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant