Afbeelding
Foto: tanasura

Film Zwementie in première

Actueel 334 keer gelezen

Zaterdag 6 december ging de film Zwementie in première bij CuraMare. Wethouder Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee drukte hiervoor op de startknop, onder toeziend oog van iedereen die aan de film meewerkte.

Film
Bewoners, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers, zorgmedewerkers van CuraMare en bewegingsagogen van Zuidwester die betrokken waren bij het maken van de film, hadden de eer de film als eerste te zien. De film is gemaakt door Astrid van Nimwegen en het logo is ontworpen door Klazina Tanis. Samen met wethouder Bruggeman, de heer Vlietland uit De Vliedberg en de heer van Rossum uit Nieuw Rijsenburgh, knipten zij een lint door waarna de film kon starten.
Wethouder Bruggeman sprak zijn waardering uit voor dit mooie initiatief. "Ik vind het geweldig om te zien dat zovelen zich inzetten voor hun medemens met dementie en dat zorgorganisaties als Zuidwester en CuraMare hierin de samenwerking gezocht hebben. De gemeente zet zich ook in voor mensen met dementie en heeft daarom graag een financiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de film Zwementie." Om het succes van zwementie te delen en te promoten is deze film opgenomen.
 
Zwementie
Zwementie is een samenvoeging van de woorden zwemmen en dementie. Zwemmen is een fijne manier om te bewegen. Het warme water werkt ontspannend en samen zwemmen is plezierig. Voor mensen die beperkt zijn door dementie is het vaak niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan. Terwijl het juist voor hen heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Voor die bewoners biedt CuraMare al ruim twee jaar de mogelijkheid om onder professionele begeleiding te zwemmen in zwembad De Meermaal bij Zuidwester in Middelharnis.
 
Succesvolle pilot en waardevol famieliecontact
In 2017 begon zwementie als pilot tussen de beweegagogen van het zwembad en cliënten van Ebbe & Vloed. Inmiddels is het een doorlopend en wekelijks succes met cliënten van woongroepen en appartementen van alle woon-zorglocaties van CuraMare. Zwemmen houdt niet op als je niet meer kan lopen. Via een badstoel of badbrancard en dankzij de beweegbare bodem van het zwembad is zwemmen wel mogelijk.
Een groep van 5 of 6 bewoners gaat met 1-op-1 begeleiding van bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger het zwembad in. "Ik merk dat het zwemmen gewoon goed doet, ook voor de geest waardoor mijn vader bijna gelukkig is als we samen zwemmen. Dat is geweldig om te zien. We hebben er schik in. Zolang hij het nog kan, zorg ik dat ik erbij ben" zegt een dochter die haar vader begeleidt.
Een zorgmedewerker begeleidt het taxivervoer, het omkleden en de zwemactiviteit. Een beweegagoog van ZuidWester is aanwezig voor begeleiding en toezicht op de veiligheid. "Die dame houdt me altijd vast, dus er kan niks gebeuren" volgens deelnemende cliënt Vlietland.
Bekijk de film zwementie waarin de positieve invloed op cliënten en het waardevolle contact dat de familie er voor terugkrijgt zichtbaar wordt.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant