Belang van de huurder staat voorop bij Energie Besparende Maatregelen | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Het moet eerst een rommeltje worden voordart alles is opgeknapt.
Het moet eerst een rommeltje worden voordart alles is opgeknapt. (Foto: )

Belang van de huurder staat voorop bij Energie Besparende Maatregelen

  •   183 keer gelezen   Actueel

Dirksland-Verduurzaming is het gevleugelde woord in de bouw. Woningcorporatie FidesWonen brengt dit in optima forma in praktijk.

Door Henk Blanke

In Dirksland is een aantal weken geleden begonnen met het project Energie Besparende Maatregelen (E.B.M.) in de 64 woningen van FidesWonen aan de Bosdreef, Bloemendaal en Irenelaan. Later volgen er nog 13 in Melissant en 11 in Herkingen. Daarbij wordt een groot aantal aanpassingen in de woningen aangebracht, die gericht zijn op energiebesparing en verhoging van het wooncomfort. Het eindresultaat is een groep woningen met een energie A label of beter.

Sociale aanpak
Bij sociale woningbouw past een sociale aanpak. E.B.M. is een ingrijpend gebeuren voor de bewoners. Daarom is optimale voorlichting en begeleiding een vereiste. Dat heeft FidesWonen dan ook gedegen aangepakt. Om de verbouwplannen toe te lichten zijn er in de eerste plaats bewonersavonden georganiseerd. Niet ieder huis krijgt dezelfde aanpassingen. Dus zijn in persoonlijke gesprekken de werkzaamheden toegelicht. Een algemene brochure over alle werkzaamheden is, als een soort naslagwerk, onder de bewoners verspreid. Daarnaast is per blok woningen een apart overzicht van aanpassingen aan de bewoners verstrekt. De aanvang van de werkzaamheden in de woning wordt ver van tevoren aangekondigd. De bewoner kan zich erop kan voorbereiden en er rekening mee houden. Overlast is tot een minimum beperkt. De werknemers van Kok bouwgroep zijn voorkomend en werken zo 'schoon' mogelijk. Voor de bewoners hebben de vertegenwoordigers van FidesWonen, die het project begeleiden, een gezicht. Zij staan met naam en foto in de brochures. Vragen worden direct beantwoord en klachten zo snel mogelijk opgelost. Daar waar nodig, wordt hulp geboden.
De openheid die tijdens het gehele proces is ingebouwd, zorgt ervoor, dat de bewoners tevreden huurders zijn en blijven. Dit ondanks de overlast, die een verbouwing met zich meebrengt. De gemeenschappelijke ervaringen zorgen voor een soort 'wij' gevoel. De cohesie tussen de bewoners is toegenomen.
E.B.M. kost heel veel geld, gemiddeld zo'n €23000 per woning. Maar daar gaat de huurder niets van merken. Deze moet wel een bedrag bijbetalen in de kosten d.m.v. een huurverhoging en servicekosten voor de zonnepanelen. De energiebesparende maatregelen leveren echter meer op. Over het totale project dalen de energielasten per woning gemiddeld met €50. Hier staat gemiddeld €30 aan huurverhoging en servicekosten tegenover. Per saldo houdt de huurder per maand een klein bedrag over. Naast de dalende woonlasten kunnen de bewoners ook gaan genieten van een goed geïsoleerde, comfortabele woning. Het project draagt ook nog eens bij aan de klimaatdoelstellingen. Bij eerdere projecten bleek dat de CO2 uitstoot met ongeveer 50% werd gereduceerd.

Maatregelen
Om het beoogde wooncomfort te behalen en de verduurzaming door te voeren wordt een groot aantal werkzaamheden uitgevoerd. Dit jaar zijn er vooral veel dakrenovaties, waarbij geïsoleerde daken worden voorzien van een flink isolatiepakket. De daken zijn daarmee klaar voor de toekomst. Naast het dak wordt eigenlijk de hele buitenschil aangepakt; er wordt spouwmuurisolatie - en bodemisolatie aangebracht en bij een enkel complex vindt kozijnvervanging plaats. Ook is er aandacht voor het opwekken van duurzame elektriciteit. Per woning worden 6 of 9 zonnepanelen aangebracht. Tot slot hoort bij al dat isoleren ook dat er goed geventileerd moet kunnen worden, zodat het ook gezond wonen is in de woningen. Daarom wordt in iedere woning een nieuw ventilatiesysteem aangebracht.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>