Afbeelding

Gemengd koor Excelsior bestaat 110 jaar

Actueel 639 keer gelezen

Dirksland  - Gemengd koor Excelsior is opgericht op 26 november 1909 in Dirksland. Van de oprichting is alleen nog een foto en het allereerste programmaboekje. Want in december werd er al een kerstconcert gegeven in de Ned. Hervormde kerk te Dirksland, alwaar het koor ook repeteerde in het koor van deze kerk.

Eerst als christelijk koor maar na twintig jaar ging men over als een neutraal koor. Een van de drie neutrale gemengde koren op het eiland. Het koor groeide steeds en werd een begrip. Dirigenten kwamen en gingen weer. In de oorlogsjaren lag het koor gedwongen stil vanwege de bezetting.

Na de oorlog kende ook Excelsior een grote bloeiperiode: er was een kinderkoor en een jonge dameskoor. De bekende dirigent uit die bloeitijd was de heer Gerrit Zoon uit Sommelsdijk. Na een tweede afsplitsing in de zestiger jaren bleef het koor overeind dankzij de inzet van deze dirigent en een actief bestuur.

De uitvinding en opkomst van de TV betekende ook voor Excelsior steeds minder leden. En rond de periode 1975 waren er nog maar slechts 18 leden aanwezig. Toch zei voorzitter Jan Los toen al "we gaan door" en ja hoor het lukte het bestuur weer Excelsior op de notenladder te krijgen. Onder leiding van Jan Los en Rien Knops kwamen er steeds meer leden bij tot bijna 100 leden. 

Leuk en gezellig waren altijd de concoursen in het land bijvoorbeeld naar Harmelen, Boskoop en Gilze Rijen. Vele prijzen werden behaald en deze hangen allemaal nog in de prijzenkast van het koor in de Schakel. Ook het prachtige vaandel is hier tentoongesteld. Het was een dorpsgebeuren altijd met de tram naar de boot en bij een eerste prijs werd dit doorgebeld naar iemand in het dorp en bij terugkomst stond het halve dorp bij de tramhalte en was de muziek aanwezig. Zulke gebeurtenissen zijn nu niet meer voor te stellen.

Onder leiding van dirigent Bert Gebben kende het koor ook een bloeiperiode met name de muziek van Tom Parker werd zeer gewaardeerd. Er kwam zelfs een close-harmony groep uit het koor.

Ook de mooie bekende operamelodieën kwamen op het programma: Im weissen Rössl en der Zigeunerbaron. Ook kreeg het koor toen contact met een zustervereniging uit Grudziadz in Polen en werden er uitwisselingsconcerten gegeven in het toen nog communistische Polen. Een hele gewaarwording voor sommigen.

De concoursen verdwenen uit het land en hiervoor in de plaats kwamen de korenfestivals. Ook hier werd aan deelgenomen en kreeg het koor mooie beoordelingen mee zoals het Belcantofestival in Dordrecht o.l.v. dirigent Bas van Houten. Ook ging het koor thema concerten geven zoals een Verdi concert en een musical concert. Medewerking aan de traditionele Dodenherdenking op vier mei was vanzelfsprekend.

Na de dirigenten van der Veeke, mw. Vos-Simons, Piet Westhoeve, Jos Dingemanse en Ligtenberg kwam de flamboyante dirigente Meike Warmoeskerken bij het koor. En zij had veel inspiratie om het koor weer excelsior te brengen want de betekenis van excelsior is steeds hoger. In 2009 kreeg het koor de Koninklijke Erepenning uitgereikt door burgemeester Stoop vanwege het 100-jarig bestaan.

Er werd weer meegedaan aan het Vierkorenconcert in de Grutterswei Oude-Tonge met de eilandelijke gemengde koren. Een concertreis naar Trier werd georganiseerd. En uitwisseling met koren van deze dirigente uit Brabant vonden plaats. Haar man Janno den Engelsman is nu ook gelijk de vaste pianist van het koor. Het koor telt vijftig leden toch slaat ook de vergrijzing bij het koor toe maar een bestaansrecht heeft het koor nog zeker als oudste zangvereniging van het eiland en de op een na oudste culturele vereniging van Goeree-Overflakkee. 

Het concert op 9 november a.s. zal in het teken staan van klassiek naar opera/operette naar musicals en wordt gegeven in de thuisbasis van de vereniging het gebouw de Schakel te Dirksland, Beatrixlaan 31. Aanvang 20.00 uur Kaarten a 7,50 verkrijgbaar. (bij Primera Middelharnis en van Loo Dirksland Assurantiën) 

Mooie klassieke werken zoals het Slavenkoor overgaand in Im Prater blühen wieder die Baume naar de musicals zoals Evita, Cats, Phantom of the Opera naar de Soldaat van Oranje alvast met een knipoog naar 75 jaar bevrijding in 2020. En als afsluiter een gedeelte uit The Lion King.  Aan  dit concert werkt de TiCi-band uit Den Haag mee met muziek uit de 60/70/80 en 90-tiger jaren.

Het huidige bestuur te weten Rineke Dolislager, voorzitter; Wim Polder, secretaris en vice voorzitter Marianne Tieleman en de bestuursleden Greetje Berrevoets, Betsie Heintjes, Ietje Krieg en Mimi van den Ouden zijn druk bezig om er weer een mooi concert van te maken zoals ze bij Excelsior gewend zijn te doen. 

Na dit jubileum gaan ze druk verder met weer een mooi programma t.g.v. Vier je Vrijheid 75 jaar. Het bestuur heeft plannen om mee te werken aan het grote bevrijdingsconcert op het Diekhuusplein te Middelharnis en om met een rijdende beiaard langs de vier verzorgingstehuizen te gaan op Flakkee, zodat ook  de ouderen weer bij de bevrijding betrokken worden. Dit alles afhankelijk van de gemeente Goeree-Overflakkee. Ook het Vierkorenconcert 13 maart 2020 zal in het teken staan van de bevrijding 75 jaar geleden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant