Uitvoering "Psalmen voor Orgel" van Cor Kee | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Paul Kieviet is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente en de CGK te Middelharnis en de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk.
Paul Kieviet is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente en de CGK te Middelharnis en de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk. (Foto: )

Uitvoering "Psalmen voor Orgel" van Cor Kee

  •   19 keer gelezen   Actueel

Op zaterdag 21 september (aanvang 20.00 uur) hoopt musicus Paul Kieviet in de Hervormde Kerk te Middelharnis te concerteren met op het programma de complete "Psalmen voor Orgel" van Cor Kee (1900-1997).

Cor Kee werd op 24 november 1900 in Zaandam geboren. Opgeleid werd hij door onder meer Jan Zwart. Tot op hoge leeftijd speelde hij een belangrijke rol in de Nederlandse en internationale orgelwereld. Kee was op vele fronten actief: hij gaf orgel- en pianolessen, doceerde muziektheorie en componeerde muziek voor allerlei bezettingen. Vanaf zijn vijftiende was hij organist in Westzaan, en van 1923 tot 1972 was hij verbonden aan de Lutherse gemeente te Amsterdam, waar hij een drieklaviers Witte-orgel bespeelde. De zeer creatieve organist, componist, improvisator en pedagoog maakte vanaf de jaren-'50 grote naam als docent orgelimprovisatie. Zo werden zijn leerlingen Piet Kee, Klaas Bolt en Jan Jongepier winnaar van het befaamde Haarlemse improvisatieconcours. Ook doceerde hij aan het Utrechts Conservatorium. Cor Kee overleed op 3 januari 1997.

In iedere periode van zijn leven heeft Kee zeer goede orgelmuziek geschreven. In zijn jonge jaren schreef hij in de stijl van Jan Zwart; later veranderde dat. Met componisten als Jan Zwart, Willem Mudde, Cornelis de Wolff, Jacob Bijster en Feike Asma heeft Cor Kee voor een groot deel het gezicht bepaald van het kerkmuzikale leven in 20e-eeuws reformatorisch Nederland. In 1978 promoveerde Frances Heusinkveld aan de universiteit van Iowa (USA) op het werk van Cor Kee.

De Psalmen voor Orgel vormen een hoogtepunt in het werk van Kee. Het zijn niet zijn eerste Psalmbewerkingen; vanaf het begin hebben Psalm- en liedmelodieën bij hem centraal gestaan. De Psalmen voor Orgel Cor Kee aan het orgel van de Oude Lutherse Kerk te Amsterdam vormen echter een doorbraak, niet alleen in Kee's eigen muziek, maar ook in de geschiedenis van de kerkmuziek in ons land. Nieuw is een welbewust "luisteren" door de componist naar de oorspronkelijke stijl van de Psalmmelodieën, samen met een teruggrijpen naar de compositorische rijkdom van de barok, en een welbewust gebruikmaken van de stijl van zijn eigen tijd.

De cyclus bestaat uit zeventien composities, in bonte verscheidenheid: van de gracieuze 45e Psalm tot de verstilling in Psalm 65, de verinnerlijking van Psalm 141, de natuurlyriek in Psalm 19, de virtuoze aanhef van Psalm 100 en het adembenemende slot van Psalm 33. Een waar monument van koraalkunst. Het grote Leeflang-orgel in de kerk van Middelharnis sluit wonderwel aan bij deze muziek: het werd gebouwd direct na de kerkbrand van 1948 - het jaar waarin de derde bundel Psalmen voor Orgel verscheen - en biedt een bijna eindeloze diversiteit aan passende klankkleuren.


 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>