De groep bewoners en vrijwilligers zijn helemaal klaar om de natuur schoon te maken.  Foto: Sam Fish
De groep bewoners en vrijwilligers zijn helemaal klaar om de natuur schoon te maken. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Bewoners De Stove naar buiten voor een schoon Goeree-Overflakkee

Actueel 610 keer gelezen

Bewoners van De Stove kregen vrijdagavond 9 augustus een bijzonder bezoekje in de gezamenlijke ruimte. Normaal gesproken hebben ze daar op vrijdagavond soos, deze editie kreeg een andere invulling. Marcel Brevé kwam namelijk vertellen wat hij zoal doet.

Door Sam Fish

Al vijftien jaar lang gaat hij dagelijks de straat op om afval uit de natuur te verzamelen. Dat deed hij naast zijn baan bij de Rabobank in Ouddorp, waar hij Gerdie Schellevis van kent. "Wij zaten met de bibliotheek in hetzelfde pand," vertelt ze. Tegenwoordig is Gerdie regiomanager bij de Stove. "Ik heb Marcel uitgenodigd om langs te komen. Hij laat mensen met andere ogen naar de natuur kijken."

Voorbeelden
Bij binnenkomst stalt Marcel samen met collega Pascha verschillende voorwerpen uit op tafel. "Dit zijn dingen die ik door de jaren heen heb gevonden in de natuur," vertelt hij. "Sommige dingen zijn verloren, zoals deze spaarpot, denk ik. En zelfs een Tesla-wieldop en kinderspeelgoed. Maar er worden ook dingen bewust in de natuur gedumpt. Flessen schoonmaakmiddel, wegwerpaanstekers en natuurlijk de meest voorkomende; sigarettenpeuken."

Prikken
Na ongeveer een half uur gaan de bewoners zelf op pad, gewapend met een grijper en een vuilniszak. "Ik heb een aantal vrijwilligers bereid gevonden om de rolstoelen te duwen," zegt bewoner Chris Blok, organisator van de soosavonden. "Zo kunnen zij ook gezellig mee naar buiten, dat gaat niet altijd." En dus houden de mensen in de rolstoel de zakken vast en de bewoners die kunnen lopen duiken de natuur in.
En er wordt aardig wat gevonden. "Nog een blikje!," roept er één. "En hier nog een zak chips." Lege bierflesjes komen ze vaak tegen en natuurlijk de sigarettenpeuken. Maar ook een verbrande tuinset in de bosjes, zakken vol luierafval in de bosjes en zelfs een skibroek. "Deze skibroek neem ik mee," zegt Marcel. Van de andere twee grote dingen worden foto's gemaakt voor de gemeente. "Die kan ik nu niet meesjouwen, dat is te groot en te zwaar." De skibroek trekt hij met zijn grijper achter zich aan om alle troep eraf te krijgen.

Taart
Als alle bewoners weer terug zijn staat er wat lekkers te wachten. "Dat is ons logo," zegt Marcel verbaasd als hij de taart ziet. "Dat is geweldig, dit is zó tof!" Hij is helemaal onder de indruk. "Dit is een bedankje voor alle inzet vanavond," zegt Gerdie. "We hebben het heel leuk gehad, jullie doen fantastisch werk. Dankjewel."

Uit de krant