Ruud de Haan verslaat triathlon voor Eurosport | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Ruud de Haan, hier als speaker aan het werk tijdens een triathlonwedstrijd, komende week te horen bij Eurosport. (foto:Andre Kwakernaat)
Ruud de Haan, hier als speaker aan het werk tijdens een triathlonwedstrijd, komende week te horen bij Eurosport. (foto:Andre Kwakernaat) (Foto: )

Ruud de Haan verslaat triathlon voor Eurosport

  •   764 keer gelezen   Actueel

Middelharnis - Al ruim 29 jaar is Ruud de Haan een graag geziene speaker bij diverse triathlon wedstrijden in het binnen - en buitenland. Echter komende week is hij te horen bij pre- Olympische Spelen in Tokyo, dit keer niet als speaker bij de start- en finish maar als co- commentator bij Eurosport.

Door Fred Götzenberger

Het begon in de tijd dat Mels de Kievit speakerde bij de Wielerronde van Middelharnis. 'Ik deed in die tijd zelf aan triathlon en deed voor Radio Flakkee het radioverslag van de wielerronde. Mels hoorde dat en vroeg wat voor sport ik zelf deed. Toen ik over de triathlon vertelde, bleek dat hij de Politie-triathlon van Spijkenisse moest verslaan en hij daar eigenlijk weinig mee op had. Hij vroeg toen of ik dat wilde doen', blikt Ruud terug. Bij die triathlonwedstrijd waren vanzelfsprekend ook bestuursleden van de Nederlandse Triathlon Bond en één van die leden was Kees Tieleman en toen is het eigenlijk allemaal begonnen.

Inmiddels is hij ruim 1200 wedstrijden verder waarin hij vaak speakerde met Wim van den Broek. En dat zijn niet alleen nationale wedstrijden, maar het speakeren bracht hem ook naar Hawai, Turkije, IJsland, Lanzarote en tal van wedstrijden in België. 'Ik heb ook 25 jaar het Nationaal Kampioenschap in Almere begeleid. Dat was ook een prachtig evenement', vertelt Ruud, die in het dagelijks leven bedrijfsleider is bij de Gamma in Middelharnis.

In februari 2018 richtte Van den Broek en hij de triathlonsite Trikipedia.nl op, hierop is het laatste triathlonnieuws te lezen en met een bezoekersaantal van 600.000, sinds februari 2018, is het een veel bezochte site. Het zorgt ervoor dat de inwoner van Middelharnis dan ook op de hoogte is van de laatste gebeurtenissen in deze wedstrijdsport. En dat trok schijnbaar de aandacht van Eurosport. De sportzender was op zoek naar een co-commentator voor de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen.

Hij moet zich hier natuurlijk terdege op voorbereiden. De eetkamertafel ligt dan ook bezaaid met papieren en op de twee computerschermen is het laatste triathlonnieuws te lezen. 'Ik draai een CV's uit van de kanshebbers uit het buitenland, van de Nederlanders weet ik alles wel. Het gaat er ook om dat ik wat informatie heb van de omgeving en het park waar de wedstrijd wordt gehouden.'

De Haan heeft vlak voor dit interview nog contact gehad met de Nederlandse deelnemers die hem nog gaan voorzien van lokale informatie. 'Dat is wel makkelijk als je mensen kent die er aan deelnemen.' Er wordt een wedstrijd voor heren, een wedstrijd voor dames en een ploegenwedstrijd (relay) gehouden. Voor Nederland is dat een belangrijke wedstrijd. De equipe van 2 mannen en 2 vrouwen staat op nu een 7e plaats. Na Tokyo volgt nog een wedstrijd in Abu Dhabi. Mocht men deze plaats behouden, dan is men volgens de internationale regels geplaatst voor Tokyo 2020. 'Alleen is men nog wel afhankelijk van de Sportbond NOC/NSF, want het is op dit moment niet duidelijk of zij de internationale regels volgen. Ook dit is de taak van de commentator om hier helderheid in te krijgen dus is hij dan ook druk om contact te krijgen met de sportbond.

Eurosport is geen onbekende voor de Haan. In 2000 deed hij samen met Wim van den Broek verslag van het onderdeel tijdens de Olympische Spelen in Sydney, toen zat men in een schuur nabij Amsterdam. 'Zaten we in een krap hokje, met in je ene oor contact met Sydney en in andere oor een zenuwachtige regisseur uit Parijs, turend op 2 kleine monitoren. Dit keer wordt ik verwacht in het mediapark, dus dat zal wellicht beter zijn', verwacht Ruud.

Volgend jaar is het Odaiba Marin Park in Tokyo de plaats van handeling voor de triathlon tijdens de Olympische Spelen. Verwacht Ruud dan weer commentaar te geven ? 'Triathlon is een deel van mijn leven. Ik besteed er zo'n 40 uur per week aan en ben zo'n 20 weekenden weg voor deze sport. Als je dan aan zo'n evenement een bijdrage zou mogen leveren is dat natuurlijk de kers op de taart', zo besluit hij.

Ruud de Haan is te horen 15/16, 16/17 augustus van 00.30 – 02.30 uur en op 18 augustus van 12.30 uur – 13.00 uur op Eurosport.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>