Schilderij De Zeilmakers uit 1896 van Joaquin Sorolla.
Schilderij De Zeilmakers uit 1896 van Joaquin Sorolla.

Alternatieven voor jaarlijkse Kunstdagen

Actueel 631 keer gelezen

Goedereede - Het gaat Hans en Ineke Dolieslager uit Goedereede aan het hart dat dit jaar de Kunstdagen niet doorgaan. Vooral de steeds minder wordende subsidie vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee gooit roet in het eten en daardoor heeft voorzitter Harald Jassoy van de Kunststichting Goedereede de stekker er voor dit jaar in ieder geval uitgetrokken. Maar hij hoopt dat de gemeente inziet dat culturele uitingen op velerlei gebied toch zinvol zijn voor de hele bevolking en voor toeristen die het stadje bezoeken tijdens de Kunstdagen. Dus wie weet…

Door Cora de Boed

Hans Dolieslager en zijn vrouw Ineke hebben daarom nu een alternatief verzonnen voor vier dagen. Allereerst is het traditie dat Hans zeefdrukjes maakt, die zeer geliefd zijn bij enthousiastelingen die bij hem in zijn atelier langskomen of bij mensen die de telefoon pakken en vragen of er nog voorradig zijn. De prentjes met daarop een landschap met blauwe bloemen op de voorgrond zijn aantrekkelijk om te zien. Ze hebben te drogen gehangen aan een zelfgemaakt rekje in het atelier. Hierna legt Hans er een passepartout overheen en lijst het al naar gelang in. Hij maakt er ieder jaar dertig. En op is ook echt op. Hij wijkt niet van dertig stuks af. Genoeg is genoeg. Het is veel werk, want er zitten alleen al 25 kleurgangen in, dus dat is iedere dag 'doorbuffelen' om alles af te krijgen want het maken van een zeefdruk vergt een lang proces. Maar, het resultaat mag er zijn!

En Ineke heeft ook weer haar best gedaan om nieuwe sieraden te maken van materialen uit China, waarin een brede keuze verkrijgbaar is. Ineke maakt niet alleen kettingen, maar ook armbanden. De kettingen zijn vervaardigd met parels en halfedelstenen. En haar plan is om ook oorbellen te gaan vervaardigen. Ze heeft genoeg inspiratie, daar ligt het niet aan.

Gastexposanten
In het atelier van Hans Dolieslager is er op dinsdag 6 en woensdag 7 augustus werk te zien van de gastexposanten Jaap Hartman en Anne-Marie Delissen.

Jaap Hartman, geboren in Woudrichem, is beeldhouwer en maakt figuratieve werken in brons van mensen en van dieren. Hij volgde opleidingen aan de Academie Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan de Rijksacademie van Amsterdam. Het door Hartman vervaardigde beeld van de zeevaarder Hendrick Hamel, die schipbreuk leed voor de kust van Korea en daar dertien jaar gevangen zat, is ook te zien in de partnerstad van Gorinchem in Korea, Gangjin.

Anne-Marie Delissen uit Hellevoetsluis maakt objecten en vazen van keramiek, die ze soms combineert met touw, hout of ijzer. Eind juni heeft ze haar werken getoond op de route van Kunstwerk Westvoorne op Voorne-Putten. En nu dan in het atelier van Hans, waar van hemzelf schilderijen, pastels en grafiek te zien zijn. Iedereen is welkom om te komen kijken, de deur staat open, nodigen Hans en Ineke hartelijk uit.

Lezing over schilders
Hans Dolieslager deed het een aantal jaren geleden ook al een keer, een lezing houden in zijn eigen atelier. De eerste keer legde hij uit hoe hij zijn werken maakte en nu draagt de lezing de titel 'Schilders van licht en kleur' op donderdag 8 augustus. Aanvang 14.00 uur en de toegang is gratis. De lezing gaat over onder andere de schilders van licht Emile Claus, Joaquin Sorolla en Anders Zorn. Een mooie synthese tussen Impressionisme en Academisme, vindt Hans. Hij spreekt er bijna lyrisch over als hij begint over het licht. "Neem nu deze foto die op de pagina is afgebeeld. De Spaanse schilder Joaquin Sorolla (1863-1923) heeft zijn werk opgebouwd rond een centrale driehoek zodat de blik van de toeschouwer over het witte zeildoek en langs de naaisters naar het verdwijnpunt in het schilderij geleid wordt: de zee en het strand van El Cabañal in Valencia. Dat is toch prachtig! Dat hele zeildoek waaraan veel mensen werken, geweldig. Sorolla behoort tot de laatste generatie reuzen van de figuratieve schilderkunst. Hij heeft oog voor de schittering van het moment. Het is een werk dat baadt in alle mogelijke soorten licht en waar de kleuren van afspatten. Aan de andere kant beeldde hij en de andere schilders ook de minder fraaie kanten van de samenleving uit. De armoede van de arbeider en het zware werk van de boer. Geen van de schilders trok zich iets aan van de nieuwe stromingen als fauvisme, kubisme en futurisme. De kunstgeschiedenis heeft hen daarom lange tijd, ten onrechte veronachtzaamd, maar daarin is de laatste twee decennia een kentering gekomen. Ook Sorolla krijgt nu voor het eerst sinds lang een hommage in de National Gallery in Londen met zo'n zestig werken. Dat bedoel ik maar."

Hans vertelt even later opnieuw over het schilderij 'De Zeilmakers' uit 1896. "Het is een vroeg hoogtepunt in Sorolla's oeuvre. Het is een ambitieus werk, waarin een wit zeildoek de hoofdrol speelt. Vijf vrouwen zijn het zeildoek aan het verstellen, terwijl twee mannen toekijken en aanwijzingen geven, met heel veel gebaren. Het zeildoek ligt grotendeels slordig opgerold op de grond. Hiermee kan Sorolla het zonlicht laten spelen in alle vouwen en plooien, een symfonie van vijftig tinten wit. De wingerd waaronder de zeilmakers zitten te werken, zorgt voor een verspringend patroon van schaduwen, het zonlicht weerkaatst op de kleurige kleding, witgekalkte muren en rode geraniums. Zijn schilderijen van landschappen, vissers aan het werk, kinderen op het strand, baden in een zinderende zon van het diepe zuiden, zo kenmerkend voor de Spaanse Sorolla." Welkom aan iedereen die in de lezing van Hans geïnteresseerd is.

Piano
Ook op donderdag 8 augustus zit voor iedereen bekende Piet Westhoeve achter de vleugel in de Toren van Goedereede. Aanvang 20.15 uur. Tijdens dit schrijven is het pianoconcert geheel uitverkocht. Westhoeve speelt werken van Schubert, Mendelssohn, Gershwin en Mozart. Dat zal mooi klinken, want de akoestiek in de Toren is fantastisch!

Jarige molen
Molen de Windvang in Goedereede bestaat 300 jaar en vanaf 12.00 uur op vrijdag 9 augustus is er een feestelijk programma in en rondom de molen, ook voor kinderen is er veel te doen. Deze dag wordt om 12.00 uur allereerst ingeluid door de jarige Mariaklok in de Toren die dit jaar 500 jaar bestaat! Aansluitend is er in de molen een uitleg over het proces van graan tot meel en zijn er tot aan 23.00 uur verschillende activiteiten, van Jan Zijderveld tot aan De Vromme Blaezers, troubadour Kees Wagenaar en toneelclub De Klokkedieven.

Zaterdag 10 augustus is er van 10.00 tot 17.00 uur ook een mooi programma met gelegenheid de molen te bezoeken en wellicht een rondje te doen om ook in het atelier en winkel van Hans en Ineke te kijken.
De molen verkeerde in slechte staat in de jaren zestig en werd in 1970 door de gemeente Goedereede aangekocht. Op 15 maart 1973 werd voor het eerst weer met de molen gedraaid na een grondige restauratie. De molen is in Nederland de enige met deze naam, de Windvang. De maalzolder ligt op de eerste verdieping, de steenzolder op de tweede verdieping en de derde zolder is de kapzolder. Uit grondig archiefonderzoek is gebleken dat de molen gebouwd is in 1719, de op een na oudste molen van Goeree-Overflakkee. De oudste molen van Sommelsdijk dateert van 1705, dus deze spant de kroon qua leeftijd.

Muziek
"Zanggroep Sixpack kent u vast van de voorgaande jaren", aldus Hans Dolieslager, "de zangers treden tweemaal op in mijn atelier op zaterdagmiddag 10 augustus, om 14.00 uur en om 16.00 uur. Deze zanggroep uit Leiden komt nu voor de zesde keer. Het zijn allemaal zestigplussers en zingen liedjes uit de jaren zestig. De toegang is gratis. Tussendoor, van 15.00 tot 16.00 uur, is er een beiaardconcert door Jan-Geert Heuvelman, beiaardier van Lochem en Rijssen. Ineke en ik bieden u de gelegenheid om bij ons in het atelier of in de tuin naar dit concert te blijven luisteren. Intussen schenken wij dan een gratis kopje koffie en thee. Aansluitend treedt Sixpack nogmaals op."

Beiaardier Jan-Geert Heuvelman (1984) ontving zijn eerste orgellessen bij Dick Sanderman. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Reitze Smits en studeerde beiaard bij Bernard Winsemius aan het Utrechts Conservatorium. Daarna heeft hij schoolmuziek gestudeerd aan het Artez conservatorium in Zwolle. In juni 2015 rondde hij zijn masterstudie beiaard af aan de Nederlandse beiaardschool bij Frans Haagen. In dezelfde maand won hij de tweede prijs op het internationaal beiaardconcours in Goes. Als tweede hoofdvak volgde hij lessen koordirectie bij Rob Vermeulen en Klaas Stok.

Zo is er een einde gekomen aan het lange relaas van de familie Dolieslager. Hans en Ineke hebben toch heel veel in hun mars. Je moet het maar 'even' doen, zo'n mooi programma samenstellen. Petje af hoor! Zij nodigen iedereen die van de genoemde evenementen houdt, van harte uit om naar Goedereede te komen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Piet Westhoeve achter de vleugel in de Toren.
Werken van Hans Dolieslager en sieraden van zijn vrouw Ineke.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant