Afbeelding

NMZH positief over conceptadvies overheden over toekomst Rotterdam The Hague Airport

Algemeen 165 keer gelezen

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) is blij met het conceptadvies van de overheden over de toekomst van de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). De bestuurders van de provincie en gemeenten adviseren de huidige geluidsruimte niet verder uit te breiden en de effecten van het uitplaatsen van helikopters eerst goed te onderzoeken. Ook is de NMZH blij met de voorstellen het aantal nachtvluchten te maximaliseren en extra handhavingspunten toe te voegen om zo geluidsoverlast tegen te gaan.

Begin mei publiceerde de Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam (BRR) The Hague Airport een conceptadvies over de toekomst van de luchthaven. De BRR bestaat uit de bestuurders van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Lansingerland en Schiedam. Na goedkeuring of aanpassing door de gemeenteraden en Provinciale Staten, wordt het advies verzonden aan staatsecretaris Dijksma. De staatssecretaris stelt het luchthavenbesluit vast waarin bepaald wordt hoeveel vliegverkeer er op de luchthaven mag plaatsvinden.

Ook handhavingspunt bij stiltegebied
In haar reactie adviseert de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland de overheden ook een handhavingspunt op te nemen in de buurt van het stiltegebied dat vlakbij de luchthaven ligt. Handhavingspunten moeten ervoor zorgen dat de geluidsruimte niet overschreden wordt. Op dit moment ontbreekt zo'n punt bij het stiltegebied, waardoor stilte hier moeilijk geborgd kan worden.

Integrale benadering belangrijk
Ook benadrukt de NMZH dat de ontwikkelingen van de luchthaven niet los kunnen worden gezien van andere ontwikkelingen in de omgeving van de luchthaven, zoals de aanleg van nieuwe snelwegen. De Natuur- en Milieufederatie roept daarom de overheden op om, samen met alle betrokkenen, werk te maken van het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving. Dit was ook één van de aanbevelingen die de door de overheden aangestelde verkenner Joost Schrijnen deed in zijn onderzoek naar draagvlak voor de luchthaven.

Het conceptadvies en de reactie van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland kunt u lezen op de website van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland: www.milieufederatie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant