Fragment van het standbeeld Arbeid en Intellect
Fragment van het standbeeld Arbeid en Intellect

Extra lezing over Flakkee Uit Zijn Isolement (FLUZI) op 27 mei

Algemeen 322 keer gelezen

Ooltgensplaat - Op maandagavond 27 mei organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee voor de tweede keer een lezing over de FLUZI. Bij de vorige lezing zat de Remonstrantse Kerk in Sommelsdijk met 80 geïnteresseerden helemaal vol. 

Ditmaal wordt de lezing georganiseerd in het oosten van het eiland. Een ieder is van harte welkom in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat. 

8 juni vieren we het FLUZI-festival
Op het eiland Goeree-Overflakkee staat een bijzonder evenement op de agenda: het FLUZI-feest. Op zaterdag 8 juni wordt de historische kern van Middelharnis omgetoverd tot een bruisende braderie.

Maar waar staat die afkorting FLUZI eigenlijk voor? Wel, het betekent Flakkee Uit Zijn Isolement. Een naam die nieuwsgierigheid opwekt en de geschiedenis van ons eiland in de schijnwerpers zet.

Geschiedenis Haringvlietbrug
Precies zestig jaar geleden, op 20 juli 1964, werd de Haringvlietbrug in gebruik genomen. Deze brug markeerde een keerpunt voor Flakkee, want het was de allereerste vaste-oeververbinding met het vasteland. In de jaren die volgden, zouden er nog meer bruggen en verbindingen komen, maar de Haringvlietbrug blijft een mijlpaal in de geschiedenis van het eiland.

Brug over Tiengemeten?
Jan Both, een kenner van de lokale geschiedenis, zal op maandag 27 mei in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat een boeiende lezing geven over de totstandkoming van deze brug. Het verhaal achter de Haringvlietbrug is fascinerend en kent vele facetten.

Jan zal vertellen over de lange aanloop, de plannen die soms in de ijskast belandden en het doorzettingsvermogen dat nodig was om dit project te realiseren. Hij zal ons meenemen in de wereld van ingenieurs, politici en gewone mensen die samenwerkten om de brug te bouwen.

Na deze lezing zult u wellicht met enige trots over de Haringvlietbrug rijden. Want het is niet zomaar een stuk infrastructuur; het is een symbool van verbondenheid en vooruitgang. 

Aanmelden kan via website Streekmuseum
De lezing op 27 mei wordt gegeven in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat. Zaal open vanaf 19:00 uur. De lezing start 19:30 uur. Kosten 7,50 euro. Koffie en thee inbegrepen. Aanmelden kan via de webshop van het Streekmuseum: Lezing over de FLUZI – Streekmuseum

Over het standbeeld (red.)
Het standbeeld bestaat uit basaltblokken en omvat twee figruren die elkaar een hand geven. Zij beelden Arbeid en intellect uit en zijn ookhet symbool van de overbrugging van twee eilanden. Het monument gemaakt door Nicolaas Onkenhout uit Amsterdam, is op 11 oktober 1967 onthuld door burgemeester Van der Harst van Oostflakkee.

door Nicolaas H. (Nico) Onkenhout (Amsterdam 1918-Amsterdam 1989), beeldhouwer, medailleur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant