Onkruidverdelging is verboden maar jeukpoeder kan nog wel (uit archief ongeregeld)
Onkruidverdelging is verboden maar jeukpoeder kan nog wel (uit archief ongeregeld)

Column Frank/Janine: Tegen de muur

Algemeen 492 keer gelezen

Wereldverbeteraars verdelen de beroepsbevolking in mensen die iets bijdragen en een categorie voor wie niet duidelijk is wat ze nou eigenlijk aan het doen zijn. Zo’n vier op de tien rekent zichzelf daar onder; shitbaantjes. Hun besteedbaar inkomen houdt de economie draaiend maar hun bemoeienis heeft een tegengesteld effect. 

Mag ik er een paar noemen? Managers, consultants, beleidsmedewerkers en ondersteunende dienstverleners in het algemeen. Zichzelf ingemetseld in protocollen en procedures zuigen ze energie weg als parasieten. Ik zou ze soms tegen de muur willen zetten, smekend om vergiffenis voor het leed dat ze aandoen. ICT-ers zet ik dan apart. 

Ik had de verbouwing van mijn huis grondig gecalculeerd. Met wat steun van de overheid zou het precies gaan. Maar vertimmeren van een complete woning kost minder moeite dan het aanvragen van subsidie. Een rondje door het krankzinnigeninstituut? 

De gemeente stelt geld beschikbaar om goedkope en slecht geisoleerde woningen aan te pakken. De eerste 1400 euro nemen zij voor rekening. Mooi toch? Aanvragen gaat via je Digidee en bij binnenkomst weten ze alles al van je, zelfs de maat van je schoenen. Trouwhartig begin ik het formulier in te kloppen. Op zeker moment vragen ze bewijs aan te leveren dat ik heus een eenvoudig stulpje bewoon en geen miljoenenschuur. ‘Hoezo weet je dat niet?’ grom ik bij mezelf ‘jullie sturen me elk jaar een belastingaanslag op basis van WOZ-waarde’. Om het bewijs te leveren wil ik inloggen bij administratie-kantoor SVHW. ‘Hoeft niet’ zegt digidee ‘je bent al ingelogd’. ‘Kan niet’ zegt SVHW ‘je bent al ingelogd’. Ik besluit uit te klokken bij de gemeente en probeer het tussenresultaat op te slaan voor later. Dat kan dus niet zodat ik weer van vooraan moet beginnen. 

Elke woensdagochtend zitten op de bibliotheek hulpvaardige vrijwilligers voor u klaar om u door het doolhof te loodsen dat uw overheid voor u geschapen heeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant