Huisarts Han Gloudemans. Foto: Jacquelien Wielaard
Huisarts Han Gloudemans. Foto: Jacquelien Wielaard

Huisarts Gloudemans neemt afscheid van de praktijk

Algemeen 1.326 keer gelezen

Oude-Tonge – Huisarts Han Gloudemans verlaat de huisartsenpraktijk Oude-Tonge waar hij voor velen ruim vijfentwintig jaar een vertrouwd gezicht was. We spraken met hem aan de vooravond van zijn afscheid over toen, nu en morgen.

Door Jacquelien Wielaard

Gloudemans (60) gaat zich full time inzetten voor de Zorggroep Haringvliet waar hij al enige tijd werkzaam is als directeur-bestuurder. Sinds 2022 was hij dan ook nog maar één dag per week aanwezig in de praktijk. ‘Om je registratie als huisarts te behouden moet je een bepaald aantal uren werkzaam blijven als arts,’ licht hij toe. Ideaal vond hij die constructie overigens niet. ‘Met één dag per week wordt het moeilijker om de voortgang van een behandeling of situatie te volgen en te begeleiden zoals je zou willen.’ Nu er inmiddels vier huisartsen werkzaam zijn in de praktijk is het moment daar om afscheid te nemen van zijn werk als huisarts.

Platteland
Gloudemans komt uit Veghel en studeerde medicijnen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De jaren daarna was hij werkzaam als waarnemend huisarts. Tijdelijke functies die ook tijdelijke huisvesting met zich meebrachten. Toen er behoefte was om zich permanent te vestigen waren er twee voorwaarden: het moest een praktijk op het platteland zijn. Daarnaast een praktijk waar verloskunde nog deel uitmaakte van het takenpakket. Via huisarts Van Hattum kwam hij in contact met de huisartsenpraktijk in Oude-Tonge die aan beide voorwaarden voldeed. Hij ging wonen in Achthuizen en vormde vanaf dat moment, zo rond 1997, tezamen met collega Lassing de huisartsenpraktijk Oude-Tonge.
Was dat wennen? Lachend: ‘Dat viel mee. Ik werd pijlsnel wegwijs gemaakt door de doktersassistente die zo ongeveer iedereen kende.’
In de jaren die volgden was het soms noodzakelijk om binnen de praktijk veranderingen door te voeren als gevolg van veranderde regelgeving, toenemende werkdruk etc. ‘Sommige processen vroegen daardoor om meer structuur. Verbeteringen die overigens door de patiënten niet altijd als zodanig werden ervaren. Begrijpelijk maar noodzakelijk om de kwaliteit van de zorgverlening te kunnen waarborgen.’

Zorggroep Haringvliet
Dat de zorg onder druk staat, is een feit. In zijn huidige functie als directeur-bestuurder van Zorggroep Haringvliet is het een van de grootste uitdagingen waar men voor staat.
Zorggroep Haringvliet heeft als doel om inwoners van het werkgebied persoonsgerichte zorg te bieden. Men coördineert en faciliteert zorgprofessionals bij het uitoefenen van hun beroep. Concreet uit zich dat o.a. in zorgprogramma’s op het gebied van COPD, hart -en vaatziekten, diabetes, het trainen van zorgverleners en het coördineren van ouderenzorg. Daarnaast houdt de Zorggroep zich bezig met het inrichten van de zorg in de nabije toekomst en beschrijft dat in een jaarlijks zorgaanbodplan. (www.zorggroepharingvliet.nl).
Dit betekent veel overleg met leden, zorg -en ketenpartners. Gloudemans: ‘De vergrijzing neemt toe, beschikbaar personeel neemt af. We moeten samen andere afspraken gaan maken voor de toekomst. Bijvoorbeeld door meer naar elkaar om te zien. Denk aan mantelzorg en burenhulp, wellicht vanuit een wijkgerichte aanpak. Het is nodig willen we de essentiële artsenzorg behouden.’ Met deze en andere vraagstukken zal hij zich de komende tijd bezig houden.

Afscheid
Met ingang van 1 april neemt Gloudemans definitief afscheid als huisarts van vele inwoners in Oude-Tonge.
Wat gaat hij vooral missen aan zijn werk als huisarts?: ‘Het contact met de mensen! Ik weet dat het klinkt als het voor de hand liggende antwoord maar ik meen het oprecht. Zeker de afgelopen tijd, met het afscheid voor de deur, heb ik daar vaak bij stil gestaan. Realiseer me dat ik bij veel families meer dan vijfentwintig jaar betrokken ben geweest. De band die je met elkaar opbouwt, dat patiënten mij hun vertrouwen schonken waardoor ik vanuit breder perspectief verbanden kon zien, dat zie ik als heel waardevol.’

Donderdag 4 april aanstaande (Grutterswei van 15.00 tot 17.00)  kunnen patiënten afscheid nemen van hun huisarts.
Gloudemans: ‘Ik hoop niet dat iemand zich verplicht voelt om te komen maar ik vind het wel fijn om het zo af te sluiten. Terugkijkend op mijn jaren als huisarts in Oude-Tonge ben ik vooral blij dat ik voor de mensen heb mogen werken. Het afscheid zal mij dan ook niet onberoerd laten.’





Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant