Omgevingsvergunning flexwoningen. Mosterd na de maaltijd? Foto Jacquelien Wielaard
Omgevingsvergunning flexwoningen. Mosterd na de maaltijd? Foto Jacquelien Wielaard

Raad akkoord met omgevingsvergunning flexwoningen

Algemeen 430 keer gelezen

De raadsvergadering van 21 maart was vooral kort. De startnotitie Repowering Pallandtpolder door Deltawind, Eneco en Hygro werd van de agenda gehaald. Stemming was er over de definitieve verklaring van geen bedenkingen LOO. Instemming en lof was er voor het participatieplan masterplan havens.

Door Jacquelien Wielaard

Bij aanvang van de vergadering werd medegedeeld dat het agendapunt  Repowering Pallandpolder van de agenda werd gehaald. Wethouder Eijkenduijn gaf een toelichting: Het plan heeft geen directe koppeling met het project Stad aardgasvrij. Eerder gaf het collega aan dat het uitgangspunt bij het besluit moet zijn dat de inwoners er maximaal voordeel van ondervinden. De ontwikkelaars hebben nu een aanbod gedaan voor levering van waterstof voor Stad aardgasvrij. Het college heeft meer tijd nodig om de consequenties hiervan te overzien.
VKGO voorman Van Alphen leek het zorgvuldiger om eerst te onderzoeken of er überhaupt een meerderheid is voor het wijzigen van de maximale hoogte van de molens en kreeg op dit punt bijval van Verlegh (D66). Wel ging men, evenals de andere raadspartijen akkoord met het uitstel.
Eijkenduijn bood daarnaast aan om binnenkort met de raad in gesprek te gaan over de warmtetransitie in het algemeen omdat hij heeft gemerkt dat daar behoefte aan is.

Verklaring van geen bedenkingen LOO
Het betreft hier het verlenen van een omgevingsvergunning voor de inmiddels in aanbouw zijnde flexwoningen voor de opvang van Oekraïners.
In dit raadsvoorstel wordt de raad verzocht de nota van zienswijzen vast te stellen, de verklaring van geen bedenkingen te verlenen waarna het college de omgevingsvergunning kan verlenen.
Over de procedure werd niet meer gedebatteerd. Daar is immers al heel veel over gezegd maar heeft blijkbaar niet echt geleid tot andere standpunten. Sommige partijen stemden niet alleen voor, zij prezen het college voor het behaalde resultaat. Tegenstanders spraken echter van ‘mosterd na de maaltijd’ en ‘bedenkelijke afhandeling van de ingediende zienswijzen’ (VVD). VKGO bleef van mening dat de locatie uiterst ongelukkig is gekozen waardoor een gebied met grote potentie nu om zeep is geholpen. D66 pleitte er eerder voor om pas te bouwen na vergunningsverlening maar kreeg daar geen meerderheid voor. Nu e.e.a. zo goed als gerealiseerd is ziet Verlegh het graag als ‘een nieuw begin.’
Schellevis (SDP) stelde de publieksvraag: ‘Wat gebeurt er als er geen goedkeuring komt?’ Wethouder Markwat: ‘Dan worden de woningen ergens anders neergezet.’
De Jonge (TOG) sprak van een ‘onjuiste handelswijze van het college en valse beloften richting omwonenden’. CDA onthield zich van commentaar.
Het voorstel werd in stemming gebracht. Met 19 stemmen voor (SGP, PvdA, ChristenUnie, GOLV, CDA en D66) en 9 tegen (VKGO, VVD, TOG, SDP) werd het voorstel aangenomen.

Participatieplan masterplan Havens
In de gemeente bevinden zich een aantal havens waarvan de constructies niet meer aan de huidige normen voldoen of dusdanig verouderd zijn dat deze moeten worden aangepakt.
Van deze havens zijn onderdelen afgekeurd en/of aan het einde van de levensduur. Het betreft hier een grote opgave waarvoor er nu ter indicatie een investering wordt ingeschat van 60 - 80 miljoen euro. Omdat het een investering is voor de komende decennia zullen er per haven een aantal varianten worden uitgewerkt. Deze varianten worden beoordeeld op een aantal, vooraf door de raad bepaalde criteria. Om deze varianten op te stellen is behoefte aan zowel interne kennis van de gemeente, maar juist ook de kennis en ervaring van stakeholders, bedrijven, andere eigenaren, belanghebbenden en inwoners (in de buurt van) een haven. Hiervoor is een participatieplan opgesteld.
De raad was zeer te spreken over het plan. Wethouder Van Putten nam de complimenten en de suggesties mee.
Het voorstel werd zonder stemming aangenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant