Afbeelding

Heleens boekentips

Actueel 559 keer gelezen

Middelharnis - De redactie van Groot Goeree-Overflakkee is met boekhandel Dekker & van Esbroek overeengekomen eens in de maand een aantal boeken onder de aandacht van de lezers te brengen. Heleen van Esbroek zal dit gaan doen en vertelt hieronder meer over zichzelf en de bedoeling van de presentatie.

Door Nick Ehbel

"Ik ben Heleen van Esbroek, mede-eigenaresse van boekhandel Dekker & van Esbroek in Middelharnis. Mijn partner is Jasper Dekker, wij doen samen de winkel. In 2010 zijn wij hier gekomen en hebben wij de Bruna overgenomen. In januari 2018 zijn wij onder onze eigen naam verder gegaan, bij de organisatie Blz.
Ik ben nu zesendertig en kom oorspronkelijk van Walcheren waar ik de eerste vijfentwintig jaar van mijn leven heb gewoond. In Middelburg heb ik mijn opleiding gedaan voor de horeca, de hotelschool.
Op een gegeven moment kwam dit op ons pad en zo zijn wij hier eigenlijk terechtgekomen. Ik lees zelf heel graag, dat helpt mee. We verkopen niet alleen boeken, maar zijn ook kantoorleverancier. Verder hebben we veel tijdschriften en wat kinderspeelgoed. Het leuke van deze winkel is het grote assortiment. Wat ik van veel mensen te horen krijg, is dat we zoveel mooie boeken hebben.
Het is de bedoeling om elke maand drie boeken te bespreken: fictief, non fictief en een kinderboek. Ik bekijk het in eerste instantie vanuit het standpunt van de potentiële koper.
Als het een pareltje betreft waarvan ik denk dat iedereen die eigenlijk moet lezen, dan zal ik het absoluut bespreken."

Mijn Verhaal van Michelle Obama
Dit is de biografie van de vrouw van Barak Obama, voormalig president van de Verenigde Staten van Amerika. Het is mooi, ontroerend, het echte verhaal van een vrouw die klein begint en zich vecht naar waar ze nu is; ze heeft grote invloed.

Het mooie van Michel Obama is de relatie die ze met haar man heeft. Dat staat heel mooi beschreven in het boek waardoor het een goed verhaal is om te lezen. Het geeft vrouwen kracht van 'Ik mag er zijn', 'Als ik hard genoeg werk, kom ik er', 'Er is echt wel een kans dat ik daar kom waar ik wezen wil.'

Het boek is voor vrouwen èn mannen geschreven. Er staan ook heel mooie foto's in. Michelle geeft een heel openhartig inkijkje in het Witte Huis. Het is geen smeuïg roddelboek, maar een boek over hoe het echt gaat. In het middenkatern staan foto's chronologisch.


De zeven zussen van Lucinda Riley
Er zijn zeven zussen die allen geen echte zussen van elkaar zijn. Zij zijn allemaal geadopteerd door één meneer. Deze man overlijdt op een gegeven moment en dan gaan al die zussen op zoek naar hun roots. Dat brengt ons verhalen van over de hele wereld. De zussen hebben in hetzelfde huis gewoond en zijn samen opgegroeid, maar komen overal vandaan. Het mooie wat Lucinda Riley heeft gedaan, is hoe ze bepaalde werkelijke gebeurtenissen gebruikt in haar verhaal. Elke zus komt uit een ander land, verspreid over de hele wereld. Het is een soort Spoorloos verhaal, maar dan zeven keer.

Maia is de hoofdpersoon van het eerste boek. Hierin keert zij terug naar Rio de Janeiro in de jaren twintig van de vorige eeuw. Iedere zus heeft een eigen boek. De eerste vijf delen zijn nu uit. Het leukste en fijnste is om de volgorde aan te houden, maar hoeft niet. De volgorde is De zeven zussen, Storm, Schaduw, Parel, Maan. Dan komen er nog de delen 6 en 7.

Lucinda Riley schrijft ook andere boeken buiten de serie om. De stijl van vertellen, het rauwe en romantische verraadt haar Ierse afkomt. Het is makkelijk te lezen, maar er zit wel diepgang in het boek. Het is geen simpel romannetje, maar wel heerlijk weg te lezen.

Kinderboek De gruwelijke generaal van Jozua Douglas
Zijn naam klinkt internationaal, maar hij is een Nederlandse auteur. De gruwelijke generaal gaat over Pablo, de president van het eilandje Costa Bananas. Elk kind dat er geboren wordt, moet volgens de regels Pablo heten. Als hij een facebook bericht maakt, moet iedereen het liken. Dan heeft hij in no time 1.000.000 likes, het aantal inwoners van Bananas. Het boek gaat over de twee kinderen van Pablo: Rosa en Fico. Zij beleven geweldige avonturen.

President Pablo denkt dat hij ontzettend slim is en stiekem is hij dat niet zo. Fico, zijn zoon, is de jongste en moet zijn opvolger worden. Terwijl Rosa, de oudste, veel slimmer is. Zij komt er achter dat zij het niet alleen kan. Omdat ze kinderen van de president zijn, krijgen ze samen les op hun eigen school. Ze beleven doldwaze avonturen.

Het is een boek voor jongens en meisjes die van humoristische spannende boeken houden. De gruwelijke generaal is geschikt voor 7 tot 9 jaar, maar zelfs voor volwassenen is het een leuk boek. Dit is de eerste van een serie van drie over de Costa Bravas.

Daarnaast heeft Jozua Douglas ook nog De vreselijke tweeling geschreven. Verleden jaar heeft hij het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. Hij verzint een voorval en dan gaat hij kijken of het ook echt gebeurd is. Er is namelijk ooit een president geweest die de staatsbibliotheek vulde met alleen boeken die hij zelf geschreven had. Jozua verzint de gekste dingen: vriendschap, broer en zus, ruzie en liefde, een stukje ontdekken. De tekeningen zijn van Elly Hees en lijken op die van Quentin Blake.

////////////////////////////////////////

Tip van de redactie

'MAAR ZO HEB IK HET GELEERD!' De waarheid achter 50 taalkwesties. Geschreven door neerlandicus Wouter van Wingerden. Kunstmatige taalregels ontmaskerd.
Een aantal is enkelvoud! Geen komma voor en. Een cadeau gehad - nee gekregen! Is dat zo?

Een must voor taalliefhebbers...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant