Verschillende zorgverleners hebben de handen ineengeslagen.
Verschillende zorgverleners hebben de handen ineengeslagen.

Samenwerking rondom inhalatiemedicatie

Actueel 302 keer gelezen

Eén op de tien mensen op Goeree-Overflakkee gebruikt een inhalator om medicijnen in te nemen. Op een juiste manier inhaleren is echter niet eenvoudig. Zeventig procent van de mensen met inhalatiemedicatie gebruikt de inhalator niet op de juiste manier. Hierdoor komt het geneesmiddel niet goed in de longen terecht en heeft het daardoor geen optimaal effect.

Een ander gevolg van het verkeerd gebruik van de inhalator is dat er diverse inhalatoren gebruikt worden en er veel verlies van medicatie is. Om dit te verlies te beperken en om het verkeerd gebruik van inhalatiemedicijnen te verminderen, hebben verschillende zorgverleners in een unieke samenwerking de handen ineengeslagen.

Unieke samenwerking zorgverleners
Huisartsen, longartsen en apothekers zijn in 2017 een werkgroep gestart. Behalve de zorgverleners, is sinds eind 2018 ook Paulina.nu betrokken bij dit project. Apotheker Boudewijn van den Aarsen: "De samenwerking tussen de zorgverleners op Goeree-Overflakkee is uniek in Nederland en is een zeer belangrijk onderdeel van dit project. De samenwerking is waar Paulina.nu voor staat. Het is prettig dat we elkaar hierin gevonden hebben."

Implementatie
In 2018 zijn de huisarts en praktijkondersteuner van de huisartspraktijken, de longarts en longverpleegkundige van het ziekenhuis en de apothekersassistenten opgeleid in het gebruik van het formularium en de nieuwe werkwijze. In de eerste twee maanden van 2019 zijn de resterende zorgverleners opgeleid. Dinsdag 5 februari stond in het teken van de start van de nieuwe werkwijze. Nieuwe patiënten of patiënten die van medicijn veranderen, krijgen jaarlijks vier keer een controle en ontvangen instructie ontvangen. Ook komt er een keuzehulp, een formularium, voor zorgverleners waarmee men de inhalator kan kiezen die het beste past bij de patiënt.

Voordelen nieuwe werkwijze
Door de verbeterde aandacht voor het inhaleren van medicijnen, zal naar verwachting het percentage patiënten dat de inhalatiemedicatie goed gebruikt gaan stijgen. Uiteindelijk zullen daardoor de klachten afnemen en er een betere gezondheid zijn voor de patiënt. De effectiviteit van de nieuwe werkwijze zal het komende jaar gemeten gaan worden. Na een evaluatie zullen er waar nodig aanpassingen in het proces gedaan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant